Общински съветници настояват за присъствено провеждане на сесиите на местния парламент

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
12:17 / 03.02.2021
1241
Общинските съветници от ДБГ настояват да се възстанови присъственото провеждане на сесиите на местния парламент при спазване на всички противоепидемични мерки. Според тях това ще елиминира спекулациите как се контролира кворумът по време на онлайн заседанията.

Съветниците припомнят, че в края на миналата година бе приета промяна, с която  се позволява заседанията на ОбС-Бургас да се провеждат виртуално, поради усложнената противоепидемична обстановка. Още тогава от ДБГ се обявиха против неприсъственото провеждане на сесиите.

"Обръщаме особено внимание, че последните няколко редовни заседания и комисии на Общински съвет-Бургас преминават при изключително затруднена комуникация. Техническото обезпечаване не е на ниво и създава сериозни пречки по време на изказванията както на съветниците, така и за журналистите и гражданите, които трудно възприемат предоставената информацията поради множеството прекъсвания на връзката. На последната сесия се наложи на два пъти да бъде проверяван кворумът от председателя на Общински съвет заради съмнения кой стои зад устройствата за гласуване, което уронва престижа на институцията, чиято основна задача е да "кове" местните закони при пълна прозрачност", мотивират искането си за провеждане на присъствени заседания на Общинския съвет.

От ДБГ припомнят още, че на предстоящата сесия през февруари ще бъде обсъждан и гласуван Бюджетът на Община Бургас за 2021 година. "За нас е повече от неприемливо това да се случва при подобни условия, които създават предпоставки за съмнения в демократичността на процеса гласуване. Бюджетът е основен инструмент за провеждане на икономическа, финансова и социална политика от страна на Община Бургас и като такъв неговото приемане изисква пълен достъп на граждани и медии до информация относно неговото приемане", пишат общинските съветници.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).