Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Около 1,3 млрд. лв. са загубите от млади хора, които нито учат, нито работят
Автор: Екип Burgas24.bg 16:58 / 13.10.2014Коментари (17)2683
© Burgas24.bg
"България е в най-тежка ситуация в ЕС по отношение на младите хора, които нито учат, нито работят, нито се квалифицират. Загубите от тази група хора са преки и косвени и възлизат на около 1 милиард и 300 млн. лева, каза проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС на провелия се втори модул на регионалната кръгла маса на тема: "Социалната икономика и социалното предприемачество в България. Възможности за заетост и предизвикателствата пред младите хора", предаде репортер на Burgas24.bg.

Според ИСС едни от основните предизвикателства пред младите хора в България са свързани с тяхното образователно и квалификационно равнище. Въпреки предприетите мерки от страна на последните правителства, все още темпът на нараствана на хората с висше и средно образование в България изостава.

По данни на НСИ, най-висок е относителният дял на младежите от възраст 15 - 29 години със завършено средно образование (47, 5%), следвани от тези с основно образование (29,5%) и висше образование (14,9%). От друга страна намалява броят на обхванатите в професионално образование. Особено предизвикателство представлява целевата група с начално и по-ниско образование (8, 2%).

България, Испания, Италия и Гърция са държавите с най-висока безработица. В България безработните младежи до 29 години са 57 000, а до 24 години- 25 000.

"Европа е осигурила 6 милиарда лева за страните с безработица над 25 %", каза Елена Димитрова, директор на дирекция "Политика на пазара на труда" в Министерство на труда и социалната политика.

Всички региони в България ще се възползват от тези средства. Само в Югозападния регион ще бъдат отпуснати средства от Европейския социален фонд, тъй като там нивото на безработицата е по-ниско. Препоръката на Европейския съвет е - всеки младеж до 25-годишна възраст, четири месеца след завършване на образованието си, да получи предложение за работа или обучение. Предприемчивите младите хора трябва да бъдат подпомогнати, за да реализират иновативните си идеи. Националната концепция за социална икономика и социално предприемачество са отделен приоритет в новия програмен период. Държавата е помислила и за най-неактивната неработеща и неучаща група млади хора, които дори не са регистрирали в бюрата по труда като безработни. Броят на такива в страната е доста голям и основна причина за това е липсата на практически умения. Именно поради тази причина - много важен елемент са стажовете и чиракуването, е мнението на г-жа Димитрова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.10.2014 г.
0
 
 
КВИ ЗАГУБИ АЛО ВИ КАТ КРАДЕТЕ ПО 5 МИЛЯРДА ПОСЛЕ чУДИТЕ КАДЕ СА ВИ ПАРИТЕ ЗЕМИ СТАПИТЕ НА КРАКАТА И ЗАМИСЛЕТЕ ЗА КАКВО НЯМА ИКОНОМИКА И РАЗВИТИЕ СИчКО Е КРАДЕНЕ КРАДЕНЕ И МЛАДИТЕ НЕ УСТАВАТ В България!!! НИТО ПАРИ КАТО ПАРИ НИТО МЕСТА ЗА РАБОТА КАТ РАБОТА СФЯСНА И СИчКО ВНАСЯ И Т.Н.
0
 
 
Тая държава не плаща за работа, учене. Даже учението е БИЗНЕС ! В чужбина с 1 минимална заплата може да се издържаш. Тука трябват 2.
-1
 
 
това са пулни глупости, искам да кайат колко пари се заделят за циганитеееее не 1.3 милярда , а 13 милярда !!!!! Пурво това оправете !!!!!1
0
 
 
кво да учат турски ли . и кво да бачкат като расрушите заводите и ги изнесохте в румания и унгария ,
0
 
 
Искам да кажа няколко окуражителни слова... Не се притеснявайте и ядосвайте твърде много, в близко бъдеще ситуацията ще се промени! Уверен съм, че не е далеч времето, когато България ще изчезне и тогава управлението ще е по-разумно, по-далновидно. Лично аз се надявам на ИД, когато ни завладеят, ще намерят пълноценни трудови занимания дори на малолетните.
0
 
 
Поправете ме ако греша, но ако си ПРЕКАЛЕНО квалифициран, както се изказа човека под мен, не е ли редно да откриеш собствен бизнес и да работиш основно за себе си? Или да работиш за друг е по-лесно май? Монетата винаги има две страни. Вместо да търсите да работите някъде, направете си го сами. По-интересно е и ако наистина сте толкова умни, за колкото се имате, после ще ви е в пъти по-добре. Та пак на човека под мен - ми аз съм на 30 и от 3 години имам създаден собствен бизнес, който ми генерира доста голямо спокойствие от финансова гледна точка. И давам работа на доста хора, като не съм чул до сега някой да се е оплаквал от работното време и заплащането. Пробвай и ти, не е толкова трудно, колкото изглежда. Особено ако си "прекалено квалифициран".
+2
 
 
Нека ви обясня, мили експерти, в какво всъщност се състои проблема. Имам висше образование от УНСС (МИО), диплома 6.00 от ОМГ Пловдив и съм завършил ЕГ Пловдив като частен ученик. Имам близо 10 годишен опит на отговорни позиции в корпоративен отдел на банка, фирма за недвижими имоти, в която работих само с чуждестранни клиенти, и т.н. На 31 години съм и притежавам широка гама умения. Преди 9 месеца останах без работа. От тогава като отида на интервю или ми се казва, че съм прекалено квалифициран, или стартова заплата 400-500 лв., пък по-нататък ще видим... Е, как искате младите хора да са амбицирани да се квалифицират, обучават, че даже и да работят?! Нормално ли е специалист в добре печелеща фирма да получава 600-700 лв. заплата след години работа за фирмата, а цялата печалба на фирмата да остава единствено и само за собственика? Да не говорим за неща като работно време, отношение на работното място и т.н. Върху това трябва да помислите, драги експерти, когато говорите за младежка безработица и нежелание у младите хора за обучение и развитие.
Aнонимен
на 13.10.2014 г.
+2
 
 
В България има много безработни,но няма РАБОТНИ
zashto plashtame zdravni osigurovki kato ne ni obrashtat nikakvo vnimanie vav bolnicite i predi malko se naloji da otida na chastna klinika da platq 150 leva i da me obslujat kachestveno kakto e redno i vav darjavnite bolnici dnes rabrah zashto ponqkoga h
на 13.10.2014 г.
+1
 
 
чета разни коментари тук едва ли не в чужбина е най хубаво а съм почти сигурен че половината от вас дори не са минавали Калотина за да видят какво е навънка бил съм в около 20 държави и да ви кажа съвсем честно че по хубаво от България няма в чужбина винаги ще ви сочат с пръст и ще казват; мани го тоя или тая е българин вярвайте ми не е толкова розово там колкото си мислите приятна вечер на всички.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: