Около 1,3 млрд. лв. са загубите от млади хора, които нито учат, нито работят

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (17)
16:58 / 13.10.2014
2689
"България е в най-тежка ситуация в ЕС по отношение на младите хора, които нито учат, нито работят, нито се квалифицират. Загубите от тази група хора са преки и косвени и възлизат на около 1 милиард и 300 млн. лева, каза проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС на провелия се втори модул на регионалната кръгла маса на тема: "Социалната икономика и социалното предприемачество в България. Възможности за заетост и предизвикателствата пред младите хора", предаде репортер на Burgas24.bg.

Според ИСС едни от основните предизвикателства пред младите хора в България са свързани с тяхното образователно и квалификационно равнище. Въпреки предприетите мерки от страна на последните правителства, все още темпът на нараствана на хората с висше и средно образование в България изостава.

По данни на НСИ, най-висок е относителният дял на младежите от възраст 15 - 29 години със завършено средно образование (47, 5%), следвани от тези с основно образование (29,5%) и висше образование (14,9%). От друга страна намалява броят на обхванатите в професионално образование. Особено предизвикателство представлява целевата група с начално и по-ниско образование (8, 2%).

България, Испания, Италия и Гърция са държавите с най-висока безработица. В България безработните младежи до 29 години са 57 000, а до 24 години- 25 000.

"Европа е осигурила 6 милиарда лева за страните с безработица над 25 %", каза Елена Димитрова, директор на дирекция "Политика на пазара на труда" в Министерство на труда и социалната политика.

Всички региони в България ще се възползват от тези средства. Само в Югозападния регион ще бъдат отпуснати средства от Европейския социален фонд, тъй като там нивото на безработицата е по-ниско. Препоръката на Европейския съвет е - всеки младеж до 25-годишна възраст, четири месеца след завършване на образованието си, да получи предложение за работа или обучение. Предприемчивите младите хора трябва да бъдат подпомогнати, за да реализират иновативните си идеи. Националната концепция за социална икономика и социално предприемачество са отделен приоритет в новия програмен период. Държавата е помислила и за най-неактивната неработеща и неучаща група млади хора, които дори не са регистрирали в бюрата по труда като безработни. Броят на такива в страната е доста голям и основна причина за това е липсата на практически умения. Именно поради тази причина - много важен елемент са стажовете и чиракуването, е мнението на г-жа Димитрова.

Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Бургас:
Важна среща между областния управител Нейкова и генералния консул...
КОЦ- Бургас получи дарение от фондация "Стилиян Петров"
Невиждана опашка се изви на "Тройката"!
НСИ с важна новина за детската престъпност в Бургаско
Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14 май в Бургас
Бургас е предупреден за утре!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).