Омбудсманът на Бургас: В недостатъчна степен познаваме правата си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:18 / 15.01.2016
2014
В недостатъчна степен познаваме правата си. Това каза за Радио "Фокус"- Бургас Таню Атанасов, омбудсман на Бургас. Според него, най-големият проблем при постъпилите жалби, свързани с монополните дружества е недостатъчната информираност и обединяване на етажната собственост в защита на своите права и интереси. Той уточни, че в направление ВиК през 2014 г. са постъпили 20 жалби, а през 2015 г. те са 16. При Електроснабдяване ръстът е малък, от 10 на 14 за 2015 г. В Топлофикация има известно завишаване от 9 на 17 жалби. "В края на миналата година по жалба на граждани, организирах среща с ръководството на Топлофикация. Там обсъждахме причините, довели до недостатъчна температура на водата за битово-горещо водоснабдяване. Ръководството на дружеството пое ангажимент. Ежеседмичните разговори с управителя на етажната собственост показва, че се работи в това направление", обясни омбудсмана.

Той допълни, че от началото 2016 г. също има подадени жалби, свързани с монополните дружества. "Друга жалба от тази година е свързана със сериозното разминаване между начислената вода за водата за ползване на битови нужди. Гражданката твърди, че инкасаторката й начислява далеч по-високи суми, отколкото реално отчита нейният водомер, докато аналогичните количества, които се отчитат във ВиК са коренно различни", даде пример Атанасов. Според него голям проблем са жалбите за прекомерно високите такси, които се налагат в изпълнителните дела и в делата на т.нар. колекторни фирми, които събират дължимите суми. "Преди два дни гражданка дойде и ми показа, че дължи по главница за теглен кредит 240 лв., а само "юридическо-консултантската" услуга е 300 лв. Създадени са условия и нормативна база, която позволява на тази категория колекторни фирми, да начисляват изключително високи суми, които несъответстват нито на степента, нито на сложността, които се предприемат. Това са рутинни действия, да се изпрати едно писмо", уточни той. Според него е необходимо да има по-настойчива позиция на гражданите, за да може институциите да работят за тях.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Така ще изглежда бургаският Факултет по фармация
Много странен инцидент в "Изгрев"
Спипаха бургазлия да шофира много пиян, не му е за първи път
Жена с лоша контузия след возене с "Бургасбус"
Важно! Започва приемът в първи клас в бургаските училища
9 са задържаните при акцията на полицията в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).