Отново ще кандидатстваме за европейско финансиране с проекта за ул. "Богориди"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
10:40 / 04.03.2015
3657
Община Бургас отново ще кандидатства за европейско финансиране с проекта за ул. "Богориди". Той е готов още от 2013-та, но не успя да влезе в програмата за благоустрояване на общественозначими градски пространства, поради изчерпване на средствата в нея. Сега ще се търси свеж ресурс за реконструкцията на тази любима пешеходна улица от новата Оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020".

Към настоящия момент "Богориди" се ползва като пешеходна зона с автомобилни пресичания по ул. "Лермонтов", ул. "Фотинов", ул. "Цар Симеон І" и ул. "Демокрация". Настилката е от два цвята бетонови плочи и павета. В зоните на пресичане с транспортните улици пешеходната настилка е прекъсната от трасето на транспортната асфалтова настилка. Цялата улица е в режим на ансамблов паметник на архитектурата, но за съжаление са останали единични сгради архитектурни паметници. "Богориди" има предимно търговски и рекреативен характер с голям пешеходен поток, особено през летните месеци. Уличното осветление е неравномерно разположено. Състои се от разнотипни осветителни тела, някои от тях окачени по фасадите. Озеленяването е недостатъчно, улицата е преослънчена. Единственият воден ефект е разположен на кръстовището на ул. "Богориди" и ул. "Пейо Яворов".

С реконструкцията ще се подобрят физическите и естетически характеристики на обекта и на тангиращите го сгради. Ще се подобри комфортът на преминаване чрез поставяне на метални перголи и клоцове с увивни растения. Рисунъкът на плочите в настилката ще продължи стила на вече реализираните ремонти по главната улица "Александровска" и отсечката "Александровска" - "Лермонтов". В проекта той е съобразен с търговския характер на улицата, като предлага единен ритъм, подчинен на 4,8-метрова стъпка. В редуването на тъмни и светли плочи се търси оп арт ефект, като се създава усещане за водеща морска вълна, подчертава се принадлежността на града към морето.

На възлови места, като кръстовищата на ул. "Богориди" с ул. "Славянска" и с ул. "Морска", където има характерни уширения, рисунъкът създава акценти чрез внасяне на допълнителни материали - основно гранит, цветни конгломерати и мозайки. Ритъмът в настилката се подчертава от нощно маркировъчно осветление. За да се оформи пиацетата на ул. "Славянска", настилката обхваща и кръстовището с ул. "Стефан Караджа", за да остане единно площадното пространство, оформено от фасадите на ъгловите сгради. Транспортният достъп по ул. "Ст.Караджа" и ул. "Славянска" е маркиран и ограничен с преходи в нивата с настилка от гранитни павета, а пешеходците са сигнализирани за излизане от пешеходната зона с тактилни настилки и бетонови ограничители по контура на уличното трасе.

На кръстовището с ул. "Софроний", около пластиката на Грамофона, се създава зона за отдих с воден ефект и цветарници, вълнообразната форма на които подема вълната, изрисувана в настилката, и я изявява в обемни геоформи, оконтурени с пластични мозайки.

Концентричните форми на пейките и перголата създават ефект на деликатно сепариране и успокояване на бурния поток на движение, без да изолират зоната. Водата и елементите на синтез допълват неотменимата асоциация за дъх на море.

На кръстовищата с транспортните улици "Цар Симеон І" и "Фотинов" вълната в рисунъка прекъсва и се застъпва, за да изостри вниманието както на пешеходците, така и на шофьорите. Допълнителен знак за изостряне на вниманието са цветните тактилни настилки, ограничаващи транспортното движение.

По ул. "Лермонтов" допълнителен елемент на обезопасяване на движението са бетоновите ограничители по контура на източния тротоар. И тук настилката в зоните на пресичане с транспортните улици е на нивото на пешеходната улица, а преходът е подчертан с гранитни павета от старата настилка.

Желанието на Община Бургас е тази улица да стане красива и функционална част от обновения ансамбъл "Александровска" - "Богориди" - Морска градина - Казиното - Моста - остров Света Анастасия. Това е и основният туристически маршрут на града - неговото лице пред посетителите от страната и чужбина.


Виж коментарите (7)

Още по темата (12):
04.05.2018 Ето я перлата в короната на обновения бул. "Богориди“ – върнаха емблематичния грамофон
20.03.2018 Вижте как върви ремонтът на "Богориди"! Днес работиха въпреки лошото
време!
21.03.2017 Поставят интелигентни стълбове за осветление в Бургас
02.03.2017 Започва ремонтът на "Богориди", вижте колко ще струва реконструкцията!
12.07.2016 Ананиева: Бургас ще стане по-хубав след реконструкцията на "Богориди"
12.07.2016 "Богориди" – паметник на културата или битпазар? ИК представи визията си пред Живко Табаков
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).