Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
По-слаб сезон в община Бургас това лято
Автор: Екип Burgas24.bg 09:55 / 30.08.2010Коментари (10)2354
© Burgas24.bg
На повече туристи се радват по Черноморието това лято. В Бургас - не. Причините са много и разни. Ще пропуснем ремонтите и неспиращото строителство на някои сгради. Например, не са много хотелите, които предлагат "ол инклузив". Атракциите на плажа не са особено атрактивни. Общо взето браншът тук разчита на традиционното - море, кръчма и "Бургаски вечери", изпети в повечето случаи от котленски цигани. Пардон, роми. Сигурно има и хора, които обичат сами да подреждат деня си, когато са почивка.

По справка на Туристическия информационен център през юли тази година общият брой на туристите, посетили общината, е малко над 11 200. От тях приблизително 3 900 са чужденци. За сметка на това пък българите са с около 1000 по-малко в сравнение с месец юли 2009-та. Нощувките, реализирани през миналия месец, са 36 119, което с 5000 по- малко в сравнение със същия период на предходната година. Преспалите в общината за тези 30 дни са оставили 50 898 лева само от курортната такса.

"Бургас си е административен център и хотелите ни са ориентирани в тази посока"- коментира Ивелина Шавова - Стратева, директор дирекция" Икономика и стопански дейности" към община Бургас. Тя уточни, че прогнозните постъпления от курортната такса за тази година са 300 000 лева, които ще бъдат събрани. В общината 109 са регистрираните хотели, почивни станции, къщи за гости и самостоятелни стаи, които има 4 698 легла.

За контролиращите не само по Закона за туризма през летния сезон основният проблем в общината са Крайморие и Сарафово, тъй като са по- предпочитани за почивка. Затова там редовно се извършват проверки. В самия общински център хотелите и въобще местата за подслон не са много и са известни на служителите от дирекцията. Те биват ревизирани дори и през зимния период.

"Тези, които са лицензирани, искат и спазват правилата. Големите хотели в момента работят с електронни програми и не е възможно да се укриват нощувки. Задължително при проверките служителите ни проверяват и дали обявените за свободни стаи действително не са заети. Актовете не са за фрапиращи нарушения и не са значителни като брой. Може би, защото проверките ни са постоянни. Проверяваме, защото туристическите обекти представят услуга, която така или иначе се свързва с Бургас, а ние очакваме посетилите ни веднъж да се върнат" - продължава Ивелина Шавова - Стратева.

Учудващо малкият брой самостоятелни стаи в самия Бургас - 4, директорът на дирекция "Икономика и стопански дейности" обяснява, че повече, които дават стаи, плащат ДОО /данък общ доход/ върху сумата, обявена като получен наем. "Миналата година чрез интернет, въпреки че не е доказателство, проверихме всички обявили в мрежата, че дават подслон. Имаше ефект. Някои се регистрираха и плащат патентен данък и курортна такса" - обясни Ивелина Стратева.

По време на най-голямото музикално събитие за общината - Spirit of Burgas, служителите на Туристическия информационен център съвместно с инспектори от отдел "Стопански дейности" са извършили проверки на местатаоза подслон, вследствие на които е получена информация за заетостта им. Тя е стигнала 90 - 94 на сто. Сега от общината очакват и значително по- високи постъпления от курортната такса. В средата на септември, когато изтича срокът за внасяне на таксата в общинската хазна, ще стане ясно кой и колко укрива от тези си задължения.

Иначе в общинската администрация се обмислят възможности как Бургас да стане по - предпочитан за почивка. Сега една от целите е да се развие потенциала на Бургаските минерални бани. Средства за това ще се търсят по европейските програми.

Източник: в. "Компас"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Бургас е супер спрял град без никакви забавления, със супер изселенели хора дай им да правят чалга дискотеки да си изливат селянията там засрамете се!!!!!!! Вижте Варна! Никога няма да я стигнем жалко но факт!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: