Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Поискаха оставката на кмета
Автор: Екип Burgas24.bg 14:58 / 25.03.2013Коментари (7)3598
Ръководството на партия "Национален фронт за спасение на България" /НФСБ/ поиска на пресконференция оставката на кмета на Бургас Димитър Николов. Искане за това ще бъде направено и на заседание на Общинския съвет заяви съпредседателят на партията Валери Симеонов. Основният повод за това искане са констатирани злоупотреби от страна на общината при реализирането на европейски проекти, посочи Сименов.

Решението да бъде поискана оставката на кмета на Бургас Димитър Николов е взето на заседание на политическия съвет на НФСБ. Валери Симеонов посочи, че две са обстоятелствата, които са довели до това искането им за оставката на бургаския кмет.

"Първото обстоятелство е, че на 20 март на пресконференция в София на дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)" към МВР бяха изнесени факти за злоупотреби при изпълнението на проект по ОП "Регионално развитие" -"Подобряване на културната инфраструктура в Община Бургас" за обекти Младежки културен център, Културен център "Морско казино" и открита сцена "Охлюва". По този проект на обща стойност около 5, 6 млн. лв. и при завършен обем на около 4,3 млн. лв. се оказва че са констатирани безспорни злоупотреби. Тези безспорни злоупотреби бяха изнесени от ръководителят на проверяващия екип Борислав Хлебаров, който пред медиите категорично заяви, че става въпрос за злоупотреби относно изпълнението на този проект по тази програма в няколко направления", посочи Валери Симеонов.

Констатираните злоупотреби се отнасят в частност до изпълнението на проекта в Младежкия културен център. Симеонов каза, че по проект е трябвало да бъде подменена цялата електрическа инсталация на Младежкия дом както и електрическите табла, които "се оказва, че не са подменени, а парите за това са усвоени". Друга нередност е , че вместо да бъдат изградени тоалетни за хора с увреждания и други тоалетни за общо ползване "върху старите плочки в тоалетните са на налепени нови плочки и никакви нови тоалетни не са изградени, а парите за изграждането им са усвоени и съответно изплатени". Според Симеонов тези на пръв поглед незначителни факти водят след себе си суми от около 100 000 лева.

Валери Симеонов съобщи, че въпросната проверка на АФКОС е  предизвикана от сигнал на Димитър Байрактаров от НФСБ. Подобен сигнал е изпратен и до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Според ръководителите на НФСБ има и други злоупотреби с отчитане на изградени сервизни помещения, каквито не са изграждани тъй като ги е имало. Симеонов каза, че от тяхното разследване са "изнесени и факти за изградена вентилационна система на голямата зала и на отоплителна система, каквито не са изградени,бяха изнесени факти за изграден комин какъвто не е изграден, бяха изнесени факти за огромни преразходи по ремонтните дейности".

Ремонтът и обновителните дейности на Младежкия културен център в Бургас са на стойност 1,5 млн. лв. Всъщност изпълнението на проекта е приключило, обектите са предадени и сумите за изпълнението на проекта са изплатени на общината посочиха от НФСБ. За тома в този случай не се касае за нарушение при изпълнението на проекта а за злоупотреби, заявиха от там.

ОТ НФСБ заявиха, че настояват за оставката на кмета, тъй като на два пъти са отпаряли питане към него за това има ли нарушения при изпълнението на проекта, а и Димитър Николов писмено и пред общинския съвет чрез своите служители е заявил, че такива нарушения няма. В своите отговори кметът се е позовал на извършените проверки на редица не само общински служби, но и на контролните органи по оперативната програма които са проверявали изпълнението на проекта и не са открили нарушения.

"Това не отговаря на истината и това е видно от всички факти, които Ви изложих и както е видно и от пресконференцията на АФКОС", каза Симеонов. Според Симеонов кметът на община Бургас е излъгал общинските съветници и обществеността и за това му искат оставката. На въпрос на журналисти кога трябва да приключи проверката на ОЛАФ по казуса от НФСБ заявиха, че не са информирани за сроковете, но заявиха,че ако злоупотребите бъдат потвърдени може да се наложи на общината да върне парите за изпълнения проект.

Вторият повод по който се иска оставката на бургаския кмет, че също на 20 март е станало известно, че са се появили и по пукнатини по училище "Св.Св. Кирил и Методий", което също като едноименната църква и филхармонията в близост са пострадали заради строителството на подземния паркинг. Според ръководството на НФСБ училището вече е опасно за децата и там трябва да се предприемат мерки то да бъде затворено или най-малкото да се изпрати специализирана комисия, която да установи какво точно е състоянието му.

Валентин Касабов от НФСБ, който е и председател на групата съветници в общинския съвет в Бургас, съобщи че на първи април организират да в София и Бургас протестни митинги за "лъжливото управление в двата града".

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
тия сериозно трябва идат се прегледат
Aнонимен
на 25.03.2013 г.
0
 
 
нфсб и всички техни болни съмишленици, go f@ck yourself. Жалко, че все още има хора, които им вярват. http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/14843
Aнонимен
на 25.03.2013 г.
0
 
 
Тия хора са за "на кладата" поне лудница, ми те хептен изперкаха,"спасение на България!?!??! А от тях кой ще ни спаси? Драйфа ми се вече от Касаба и Валери
Aнонимен
на 25.03.2013 г.
0
 
 
Eй, не се отказаха НФСБ ,В.Симеонов и разни други завистници.Кмета Д. Николов е незаменим засега.Бургас не е имало друг работещ кмет като него.Пълна подкрепа от всички Бургазлии за Николов.
0
 
 
НФСБ започнаха предизборната си кампания. Очакваме циркове и панаири всеки ден. С пяна на устата всеки ден ще ни крещят колко лош е кмета Николов. Нищо по-различно от Симеопнов, Касабов и ко. не може да се очаква. Ще ги видим колко депутати ще излъчат...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: