Попчето поиска да се прибере у дома за Великден, съдът го отряза!

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
14:20 / 16.04.2020
1533
Окръжен съд – Бургас остави без уважение искането  на защитата на  Петър Попчев – Попчето, подсъдим по дело за убийство, за изменение на взетата му мярка за неотклонение задържане под стража в по-лека. 

В съдебното заседание защитникът на подсъдимия поддържаше искането, в подкрепа на което изложи пред съда съображения за прекомерна продължителност на воденото срещу Попчев наказателно производство, както и вероятността разглеждането на делото да се удължи допълнително, поради извънредните обстоятелства, свързани с пандемията от коронавирус. Подсъдимият разполагал с регистриран домашен адрес и изпълнението на евентуалната мярка за неотклонение домашен арест би могло да бъде обезпечено чрез електронни средства за контрол. Петър участва лично в съдебното заседание чрез аудиовидеоконферетна връзка, осъществена между Окръжен съд – Бургас и Затвора-Бургас.

Бургаският окръжен съд изслуша становищата на страните, взе предвид наличните по делото доказателства и като съобрази закона, намери искането за изменение на мярката за неотклонение в по-лека, преценено по същество, за неоснователно. Според съда липсват новонастъпили обстоятелства, както и промяна в обстоятелствата, които вече е взел предвид при вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Попчето. Подсъдимият е предаден на съд за тежко умишлено престъпление – убийство, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В хода на досъдебното производство, предвид изтичането на установените в закона пределни срокове всички последователно взети спрямо Попчев. мерки за неотклонение са били отменени, а е останало да действа единствено мярката за процесуална принуда забрана за напускане на пределите на България. Причините спрямо подсъдимият да бъде взета настоящата най-тежка мярка за неотклонение произтича единствено от собственото му процесуално поведение, тъй като след образуване на съдебното производство, за което той е бил своевременно и лично уведомен, Петър се е укрил и пребивавал на неизвестни за съда адреси. Тези действия на подсъдимия са станали причина той да бъде обявен за общодържавно издирване, продължило няколко месеца. Фактическото задържане на Петър Попчев е осъществено на 16.12.2019 г., и към настоящия момент мярката му за неотклонение задържане под стража действа в течение на 4 месеца, който период по мнението на съда не може да се счита за неразумно дълъг или необоснован, с оглед нуждите на наказателното производство.

Окръжен съд – Бургас счете, че с оглед посочените в обвинителния акт обстоятелства, свързани с осъщественото престъпление, тежестта на обвинението и предвидената за него наказуемост, данните относно съдебното минало на подсъдимия и процесуалното му поведение насочено към забавяне и възпрепятстване на наказателното преследване, единствено задържането под стража спрямо Петър Попчев е в състояние едновременно да обезпечи изпълнението на всички цели на мерките за неотклонение.

Повече за случая вижте в нашата тема!

Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
04.12.2020 Съдът отсече: Попчето ще лежи 20 години в затвора за убийството до гарата в Бургас!
21.01.2020 Майката и сестрата на убития от Попчето мъж настояват за значителна
кръвнина
12.12.2019 Популярният в Бургас кримигерой Попчето е задържаният в София убиец
15.05.2019 Попчето отива на съд за жестокото убийство в градинката до гарата!
04.12.2018 Попчето няма да прави деца... засега! Съдът го остави в ареста!
05.12.2016 Попчето си отива у дома! Как се стигна до промяна на мярката за задържане
Още новини от Новини от Бургас:
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка в Хаск...
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).