Посадиха ливански кедър в Морската градина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:03 / 23.10.2014
2695
"Ливанският кедър е древен и свещен. Надявам се той да пусне тук корени и да стане символ на нашите добри взаимоотношения. Както земята приема това дърво с доверие, нека така здрава бъде и връзка между нашите страни", каза Негово Превъзходителство г-н Фарес Еид, извънреден и пълномощен посланик на Република Ливан у нас, предаде репортер на Burgas24.bg.

Заедно с областния управител Павел Маринов, той засади кедрово дръвче в Приморски парк - Бургас, като част от инициативите, включени в програмата по провеждане на второто издание на Международния инвестиционен форум "Новата икономика на България - пътят на изток", започнал още вчера в гр. Поморие.

Посланикът припомни, че за кедъра, като свещено дърво на християните, е писано в Библията и че не всяка държава има честта да притежава такова дърво от Националния парк на Ливан. То се изнася под бройка със строг режим и Указ от държавата и се отбелязва на карта, за да се знае кои страни притежават ливански кедър. 

"Ние избрахме вашия прекрасен град да има такъв знак от нас и се надяваме това дърво да остане за поколенията, тай като то живее 6 000 години. Пожелавам засаждането му да даде тласък към първите стъпки на бъдещите икономически и културни отношения между нашите държави", каза още той.

"Отношенията между България и Либия са исторически и се радвам, че това дърво ще стане символ на пътя към добрите връзки между двете страни", допълни Негово превъзходителство г-н Юсеф Зургани, временно управляващ посолството на Либия.

"Нека засаждането на този кедър символизира едно добро начало без край на ползотворните отношения между нашите страни. Присъствието на инвеститори и бизнесмени от Изтока на открития вчера Форум е факт, който говори за нарастващото значение на Бургаска област и на нашата страна в световната икономика", каза Павел Маринов.

На церемонията присъстваха: Негово Превъзходителство г-н Фарес Еид, извънреден и пълномощен посланик на Република Ливан у нас, Негово превъзходителство г-н Юсеф Зургани, временно управляващ посолството на Либия, областният управител на област Бургас - Павел Маринов, зам.-кметът Красимир Стойчев, председателят на Арабско-българската асоциация д-р Зиад ел Масри и др.

Вчера в гр. Поморие бе открито второто издание на Международния икономически форум "Новата икономика на България-Пътят на Изток", където се включиха дипломатически представители от арабски страни, Русия, Казахстан, Турция и Виетнам, както и представители на мултинационални компании. Над 2 млрд. евро инвестиции от арабските страни планира да бъдат привлечени в страната Българо-арабската бизнес асоциация. Нейният председател Зияд Ел Масри посочи като успешни стъпки в тази посока връщането на арабските туристи по нашите морски курорти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Започва приемът в първи клас в бургаските училища
9 са задържаните при акцията на полицията в Бургас
Безплатни консултации за пациенти с проблемни рамене и лакти в УМ...
Акция срещу купения вот тече в Бургас
Лодка пламна на пристанището в "Сарафово"
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).