Потвърдено: Пияният софиянец, прегазил Евелин в Приморско, ще лежи по-малко в затвора

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:13 / 05.06.2020
1563
Върховният касационен съд е оставил в сила решение на Апелативен съд – Бургас по делото срещу Владимир Колев, признат за виновен за катастрофата в Приморско през 2017 г., в която загина велосипедистът Евелин Дуков.  

Припомняме, че бургаските апелативни съдии преквалифицираха престъплението в по-леко наказуемо и намалиха наказанието "лишаване от свобода“ от 17 години на 10 години и наказанието "лишаване от право да управлява МПС" от 18 години за срок от 11 години.

Тежкият пътен инцидент е от 3 декември 2017 година.  Около 12:20 ч. на  03.12.2017 г., на ул. "Трети март“ в Приморско, зад волана на  лек автомобил "Опел Омега“ Владимир, шофирайки с превишена скорост - 94 км/ч. и в пияно състояние - 2,70 промила,  навлязъл в лентата за насрещно движение, като по този начин допуснал пътно-транспортно произшествие с насрещно движещия се по пътното платно велосипедист Евелин и по непредпазливост причинил смъртта му. След удара мъжът е избягал от местопроизшествието.

Върховните съдии са споделили становището на Апелативен съд – Бургас, че случаят не може да бъде квалифициран като особено тежък. Според касационния състав исканията за увеличаване на наложените на подсъдимия наказания, съдържащи се в протеста на прокуратурата и жалбите на частните обвинители за неоснователни.

"Без съмнение човешката личност, живота и здравето са висши ценности, посегателството срещу които изисква строга реакция. Нейното практическо проявление обаче не може да бъде в механичното налагане на несъразмерно тежки наказания. Следването на подобен подход е съпътствано от риска за превръщане на наказанието в самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилия престъплението, нито за обществото“, се казва в решението на ВКС.

Касационните съдии посочват още, че чрез разпоредбата в чл. 35 ал.3 от НК законът е установил практически критерий за справедливост, с който съдът е длъжен да се съобрази,защото само справедливото наказание може да гарантира постигане на целите на наказателното правното въздействие – поправяне на подсъдимия и предупредително въздействие върху обществото.

Решението на ВКС е окончателно.

Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
26.01.2021 Фондация "Евелин Дуков" събира средства за наркотестове и дрегери
11.12.2019 Прокуратура протестира намалената присъда на шофьора, прегазил велосипедиста Евелин в Приморско
03.12.2019 Намалиха със 7 години присъдата на софиянеца, прегазил велосипедиста Евелин в Приморско
01.10.2019 Владимир, прегазил велосипедиста Евелин в Приморско, продължава да отрича вината си
25.03.2019 Възмездие за убийството на Евелин! Вижте първите реакции на близките му, след като чуха присъдата!
25.03.2019 17 години затвор за софиянеца, прегазил велосипедиста Евелин! Щракнаха му белезниците още в залата
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).