Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Потвърдиха присъдата от 25 г. затвор при строг режим на Менашки
Автор: Екип Burgas24.bg 16:13 / 03.07.2014Коментари (0)1135
© Burgas24.bg
Апелативен съд - Бургас потвърди присъдата на Окръжен съд - Бургас, с която подсъдимият Михаил Менашки е наказан с 25 години лишаване от свобода при строг режим за предумишлено убийство. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

С първоинстанционния съдебен акт той е осъден да заплати на бащата на пострадалата сумата от 150 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, ведно със законната лихва, а също 2000 лв. за имуществени вреди - сторените разходи за погребение на починалата. Менашки трябва да заплати на втори пострадал при инцидента 20 000 лв., обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, ведно със законната лихва.

С присъда от 05.03.2013 г. Окръжен съд - Бургас е признал Менашки за виновен в това, че на 03.09.2012, около 00:50 ч., до хотел в к.к. "Слънчев бряг", община Несебър, чрез пробождане с нож в сърцето, довело до остра кръвозагуба и сърдечна тампонада, умишлено е умъртвил Мария Златанова, като убийството е извършено с особена жестокост и предумишлено. Той е признат за виновен също в това, че на 03.09.2012 г. около 00:50 ч., до хотел в к.к. "Слънчев бряг", чрез пробождане с нож в дясната предмишница, довело до прерязване на вени и частично нараняване на артерия, е причинил на друго лице, средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота. Подсъдимият е признат за виновен и за това, че на 03.09.2012 год., в квартирата си в гр. Бургас, е държал боеприпаси - 8 бр. патрони , без да има за това надлежно разрешение по ЗОБВВПИ.

След извършената проверка по делото, Апелативен съд - Бургас отхвърли претенциите на Менашки и неговия защитник. Според въззивния анализът на доказателствата води до извод, подсъдимият да се е намирал в относително спокойно състояние при и след вземане на решение за извършване на убийството, както и след неговото осъществяване. Разкрива се убеждението му, че е планирал добре деянието си и няма да бъде разкрит. Съдът коментира като несъстоятелна защитната теза на подсъдимия, че не е извършил престъплението с особена жестокост. За това се съди по броя и начина на нанасяне на ударите, по факта, че не е преустановил действията си при писъците на жертвата от ужас.

"Въпреки това е осъществил деянието, тъй като е целял и искал настъпването на противоправния резултат - смъртта на пострадалата, за да си отмъсти и да я накаже", посочва съдът.

Умисълът му се извежда от осъществените конкретни действия, от вида на използваното оръжие, мястото и начина на нараняването, силата и насочеността на ударите, техният брой и последващите действия на Менашки за заличаване на следите от престъплението.

Апелативен съд - Бургас намира, че доказателствата оборват и неговата теза да е бил провокиран от пострадалите с думи или действия преди извършване на деянието.

Въззивният съд приема като необосновано възражението на Менашки да е малозначително второто деяние, за което е признат за виновен - държане на боеприпаси без съответното разрешение, които не са предназначени за законно притежавано от него лично оръжие.

Малозначителност на деянието не е налице, независимо от малобройното им количество, предвид обществена опасност на деянието и тази на личността на подсъдимия. При преценката на справедливостта на наложеното наказание, Апелативен съд - Бургас обръща внимание на приетите от Окръжен съд - Бургас изключително висока степен на обществена опасност на престъплението спрямо обществените отношения, които засяга, механизма на извършване и настъпилия вредоносен резултат. Като правилно е оценено и становището, че смекчаващите отговорността на Менашки обстоятелства не са нито многобройни, нито изключителни. Втората съдебна инстанция приема съображението на Окръжен съд - Бургас, че наказание под предвидения в закона минимум би било неоправдано и явно несправедливо, няма да допринесе за превенция на подсъдимия и спрямо обществото, нито би удовлетворило очакванията за справедливост. Като има предвид отегчаващите отговорността му обстоятелства - начина на умъртвяване на жертвата, страданията й, трайността на престъпния умисъл и проявената престъпна упоритост, липсата на провокация за тези действия, негативните характеристики на подсъдимия и причините за дисциплинарното му уволняване от работа, съдът установява, че той е личност с висока степен на обществена опасност.

С тези аргументи Апелативен съд - Бургас намира за правилен извода на решаващия съд, че за първото престъпление следва да се определи на Менашки наказание доживотен затвор, което предвид института на провеждане на процеса - съкратено съдебно следствие, следва да се замени с 25 години лишаване от свобода. Въззивният съдебен състав приема, че определяне на по-нисък размер или увеличаване на наказанието ще бъде несправедливо и обществено неоправдано.

По повод искането на частния обвинител за налагане на наказание 30 години лишаване от свобода, Апелативен съд - Бургас, коментира, че предвид наличните смекчаващи отговорността му обстоятелства, принудителното му изолиране за по-дълъг период от време не може да го мотивира да се поправи и превъзпита към спазване на законите и добрите нрави.

Решението на Апелативен съд - Бургас е обжалвано пред Върховния касационен съд от подсъдимия и от двамата частни обвинители и граждански ищци.




Още по темата: общо новини по темата: 14
07.01.2015 »
14.10.2014 »
05.03.2013 »
04.03.2013 »
02.11.2012 »
08.10.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: