Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Приключи ли сагата с "Жабарника"?
Автор: Иван Сотиров 12:48 / 27.06.2023Коментари (2)1606
© Burgas24.bg
Местният парламент на Бургас подкрепи с 39 гласа "За" и 4 "Въздържал се" предложението на кмета Димитър Николов да се пристъпи към делба със съсобствениците "Жабарника". Така лицето към площад "Тройката“ остава за Общината, предаде репортер на Burgas24.bg.

Предстои изготвяне на текст за спогодба с останалите собственици, който трябва да бъде одобрен от ОбС - Бургас.  Четири са юридическите лица с права, придобити от собственици на реституирани имоти. В момента Община Бургас е във втората фаза на делото за делба, в която за всеки един от съсобствениците се обособяват самостоятелни имоти. Изработено е заключение на комплексна съдебно - техническа експертиза от вещи лица, назначени от съда, които предлагат няколко варианта за делба и стойност на имота.

"Цялата тази сага мина през главата ми през последните 15 години. Искам да ви кажа като кмет и ръководител на тази администрация какво имаме дотук. Оттук-нататък това, което ние сме извоювали като администрация, е във вашите ръце. Делете го, не го делете, вдигайте цените, сваляйте цените, завеждайте дела. Нямаме никакви претенции", така се обърна към съветниците кметът Николов по време на дебатите по докладната записка.

"Имаше изключително висок риск, ако Община Бургас заведе тези дела и бави изграждането на ГУМ или МОЛ на това място, за който частна фирма е превела почти 4 милиона лева, влезли по сметки на Общината преди 17 години. И загубвайки тези дела, щяхме да поставим Общината пред изключително висок риск да плаща повече от 10 милиона лева неустойки за това, че спира едно инвестиционно намерение. А ние всъщност загубихме делото в Бургас. И ходихме в София за окончателно решение. Тогава бях заедно с нашите юристи и ми трепереше гласът. Ако бяхме загубили делото окончателно, щях да бъда разпънат на кръст. Как щях да се върна в Бургас с осъдително решение за 10 милиона лева? Затова много добре искам да се знае, че ако тогава ние бяхме загубили, на този терен от 11 декара никой нямаше да може да спре изграждането на МОЛ с офиси. И нито аз, нито вие нямаше да можем да променим нищо. Защото България е демократична държава, в която правото на частната собственост е неприкосновено. Никой не може да вземе собствеността на частния собственик, защото отстъпеното право на строеж не е за една, две, три години. То е вовеки веков. Тези 11 декара щяха да бъдат частни и нищо повече не можехме да направим", каза още той.

Кметът допълни, че има десетки предложения какво да се появи на мястото на "Дупката" в сърцето на града. Сред тях парк, детска площадка, площад, монумент на Левски или хан Аспарух.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.06.2023 г.
0
 
 
Собствеността беше заграбена незаконно и след поредица от дела върната на общината. Останахъа едни 628 кв. м. на 4 частни собственици (юридически лица), които имат достатъчно влияние и ресурси да се опитат да ги монетаризират по най-добрия възможен начин. Това, което кметът и неговият екип представят като своя заслуга е всъщност предложение от тези 4 субекта: да им дадат по 500 кв успоредно на ул. "Аспарух" за да си ги застроят както намерят за добре. Т.е. 628 кв. изведнъж се трансформират в 2 декара огромни сгради, които напълно ще запушат площада. Да не говорим колко проблеми ще създадат с инфраструктурата откъм паркиране, логистика и т.н. Има много варианти, които могат да се приложат, но в случая кметът брани интересите точно на тези 4 собственика в ущърб на цялото бургаско общество, като хитро го представя като едва ли не някаква огромна победа. А инструменти имат, например въпросното УПИ, което така и не беше прието отреждаше цялата зона за озеленяване без строителство. Ето това вече би било в полза на всички бургазлии - още един прекрасен бургаскки парк със сенки, пейки и т.н.
Aнонимен
на 27.06.2023 г.
0
 
 
Аз не разбрах, след като частна фирма е превела 4мил.лв. за МОЛ, и парите не са върнати с лихвите и неустойките, как така няма да се строи МОЛ? Явно общината ще придобие 100% от територията. А какво и струва това на общината, всичките обезщетения на останалите съсобственици? Колко милиона заминаха?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Искат закриването на въглищни централи у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: