Приключи ли сагата с "Жабарника"?

Автор: Иван Сотиров
Коментари (2)
12:48 / 27.06.2023
1614
Местният парламент на Бургас подкрепи с 39 гласа "За" и 4 "Въздържал се" предложението на кмета Димитър Николов да се пристъпи към делба със съсобствениците "Жабарника". Така лицето към площад "Тройката“ остава за Общината, предаде репортер на Burgas24.bg.

Предстои изготвяне на текст за спогодба с останалите собственици, който трябва да бъде одобрен от ОбС - Бургас.  Четири са юридическите лица с права, придобити от собственици на реституирани имоти. В момента Община Бургас е във втората фаза на делото за делба, в която за всеки един от съсобствениците се обособяват самостоятелни имоти. Изработено е заключение на комплексна съдебно - техническа експертиза от вещи лица, назначени от съда, които предлагат няколко варианта за делба и стойност на имота.

"Цялата тази сага мина през главата ми през последните 15 години. Искам да ви кажа като кмет и ръководител на тази администрация какво имаме дотук. Оттук-нататък това, което ние сме извоювали като администрация, е във вашите ръце. Делете го, не го делете, вдигайте цените, сваляйте цените, завеждайте дела. Нямаме никакви претенции", така се обърна към съветниците кметът Николов по време на дебатите по докладната записка.

"Имаше изключително висок риск, ако Община Бургас заведе тези дела и бави изграждането на ГУМ или МОЛ на това място, за който частна фирма е превела почти 4 милиона лева, влезли по сметки на Общината преди 17 години. И загубвайки тези дела, щяхме да поставим Общината пред изключително висок риск да плаща повече от 10 милиона лева неустойки за това, че спира едно инвестиционно намерение. А ние всъщност загубихме делото в Бургас. И ходихме в София за окончателно решение. Тогава бях заедно с нашите юристи и ми трепереше гласът. Ако бяхме загубили делото окончателно, щях да бъда разпънат на кръст. Как щях да се върна в Бургас с осъдително решение за 10 милиона лева? Затова много добре искам да се знае, че ако тогава ние бяхме загубили, на този терен от 11 декара никой нямаше да може да спре изграждането на МОЛ с офиси. И нито аз, нито вие нямаше да можем да променим нищо. Защото България е демократична държава, в която правото на частната собственост е неприкосновено. Никой не може да вземе собствеността на частния собственик, защото отстъпеното право на строеж не е за една, две, три години. То е вовеки веков. Тези 11 декара щяха да бъдат частни и нищо повече не можехме да направим", каза още той.

Кметът допълни, че има десетки предложения какво да се появи на мястото на "Дупката" в сърцето на града. Сред тях парк, детска площадка, площад, монумент на Левски или хан Аспарух.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).