Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Решението за фиш за неправилно паркиране се оказа без правна стойност
Автор: Екип Burgas24.bg 14:10 / 30.05.2015Коментари (3)8460
©
Абсолютно незаконосъобразно е решението на Общинския съвет Бургас. Това каза Костантин Луков, председател на институцията. Става въпрос за приета докладна записка на последната сесия на ОбС във вторник. Тя бе входирана от общинския съветник от БСП Евгений Мосинов. 

Предложението му е за това да се налагат глоби по фиш на неправилно паркирани автомобили в Бургас. За това настояха от фондация "Безопасни улици от Валя" в писмо, адресирано до кмета Димитър Николов и до Общинския съвет в града. 

Луков обясни, че решението на съветниците няма правна стойност и противоречи с промените в Закона за движение по пътищата. Новата глоба за паркиране върху зелени площи, детски площадки и тротоарите вече е между 50 и 200 лв. 

По думите му на следващото редовно заседание на обс той ще входира нова докладна, с която да се измени цялостно редакцията на чл. 35 от наредбата за опазване на обществения ред. Луков добави, че има два варианта. 

Единият е областният управител на област Бургас да осъществи правомощията си за законосъобразност и да върне за ново разглеждане решението на обс. Вторият е да го оспорва пред Административния съд. 

"Не е необходимо нищо в наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас да се променя. Правомощията за налагане на глоби с актове е, когато е над 50 лв., а с фиш може да се наложи глоба до 50 лв. Новият член 178 подточка "Е" казва, че глобата е от 50 до 200 лв. за нарушения за "тези, които паркират МПС в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци и на тротоари в населените места, извън разрешените за това места". Когато глобата е 51 лв. не може да се напише фиш, а да се състави акт за установяване на административно нарушение. Дори да приемем, че може до 50 лв., както е предвидено по закон и трябва да се състави фиш, то органите за контрол, определени от кмета с негова заповед, упражняват това правомощие непосредствено и като право от Закона за движение по пътищата, а не по наредбата за опазване на обществения ред. 

Когато се съставят актове, се позовават на нарушени норми в Закона за движение по пътищата. Тази промяна беше абсолютно популистка, за да се види колко много БСП и в частност г-н Мосинов е загрижен за живота и здравето на хората и за реда в Бургас. 

Той дори не ме изслуша, когато обяснявах всичко това, излезе и напусна залата. Аз считам, че той е добър юрист, независимо от тази популистка изява, и той много добре разбира, че е сгрешил, но въпреки това не оттегли предложението си и беше подкрепена тази докладна.

Съгласно чл. 39 от Закона за административните нарушения и наказания законодателят е определил, че за маловажен случай на административно нарушение, установено при извършването му, но когато това е предвидено в закона или указ, овластените контролни органи могат да налагат на местонарушението глоби в размер от 10 до 50 лв. и по-нататък закона казва: "се издава фиш за наложената глоба, който съдържа еди какво си". Виждаме, че законодателят е определил, че само в закон или указ е предвидено да се съставя фиш.Не може в наредба на ОбС да фигурира фиш", каза още Луков. 

По думите му, от следващата седмица контролните органи ще започнат работа с новия образец за съставяне на фишове. 

"Това е необходимо, защото много по-бързо процедурата се осъществява и глобите се събират. Трябва да отбележим, че такъв фиш може да бъде съставен само ако нарушителят е съгласен да го подпише или той признава нарушението и е съгласен да плати глобата доброволно. 

Ако той откаже да подпише фиша или не е съгласен, тогава пак се съставя акт за установяване на административно нарушение и се тръгва по по-дългата процедура", каза още Луков.


Източник: радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.06.2015 г.
0
 
 
Един патологичен лъжец, като Луков, изпада в истерия, че някой може да го накара да работи?!
Aнонимен
на 30.05.2015 г.
0
 
 
Много точно е казано в статията фишове могат да се съставят само ако е предвидено в закон а не в наредба
0
 
 
Специано за Луков-ата глава: От ЗдвП: Чл. 186. 3) Фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай първият екземпляр от фиша се закрепва към моторното превозно средство, като се вземат мерки той да не се повреди от атмосферните условия. Закрепването на фиша към моторното превозно средство е равносилно на връчването му. Вторият екземпляр се изпраща по пощата, а третият екземпляр остава за съхранение в службата за контрол.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: