Ромите в Бургас: Няма сила, която да ни забрани да правим сватбите си на открито

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (33)
09:33 / 13.10.2014
9361
Наскоро общинският съвет в Бургас забрани шумните ромски сватби на открито след огромен порой от оплаквания на живеещи в различни квартали на града.

Екип на Нова телевизия отиде в "Меден рудник", където хората разказаха, че в последните две седмици шумът като че ли е намалял заради промяната в Наредбата за опазване на обществения ред. Тя бе приета с радост от хората, които са най-потърпевши.

От 25 години Николай е собственик на апартамент в един от най-потърпевшите от шума блокове. Разказва, че от около 5 години ромските сватби са нетърпими. Тонколоните били върху ремаркета. Затова всички в трите жилищни блока са подменили дограмата на апартаментите си в опит да си осигурят малко спокойствие. Николай дори обмислял да продаде или замени жилището си, но сметките му не излизали.

Екип на Нова телевизия отиде в ромската махала, където в неделя отново ехтеше силна музика и веселие. Децибелите веднага бяха намалени при вида на камерата. Живеещите са категорични, че няма сила, която да им забрани да правят сватбите си на открито. Ромите са категорични, че не пречат на никого и затова ще отстояват традициите си с всички средства.

Общински съветници от Бургас спориха в "Здравей, България" относно промяната в наредбата. От ГЕРБ поясниха, че всъщност не става въпрос за забрана на сватбите на открито. Желаещите ще трябва да подават молба и съответно да получат разрешение за мястото и времето, когато могат да се проведат сватбите. И досега е било така, но в наредбата не се е касаело за мястото.

Общинарите от ДПС заявиха, че са категорично против забраната, но са "за" спазването обществения ред, но не и по този начин. Според тях по този начин се нарушават човешките им права.

От БСП са на мнение, че наредбата не трябва да се променя. Абсолютната забрана означава, че във всеки двор не трябва да се провежда тържество. Нужен е по-голям контрол на органите, които следят шума.


Виж коментарите (33)

Още по темата (4):
09.07.2015 Проблемите с шумните ромски празненства в Бургас продължават
30.09.2014 Забраниха шумните сватби на открито в Бургас
16.09.2014 Институциите безсилни пред шумните ромски сватби?
14.08.2014 Променят наредба, за да няма повече сватби между блоковете и в парковете на Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).