С минута мълчание почетоха паметта за загиналите за освобождението

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:54 / 03.03.2010
2006
След тържеството на площада пред Община Бургас по издигане на националния флаг на Република България бургаски ученици се отправиха на шествие до паметната плоча на ген. Лермонтов, където положиха венци и цветя на мястото на къщата, където той е отседнал по време на освобождението на Бургас. След това шествието продължи до Приморския парк , където бяха поставени цветя пред паметниците на българските възрожденци и на Руския Лазарет. Кулминацията на тържествата се състоя пред паметника на руските освободители. Бургаските духовници под предводителството на негово Вископреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий отслужиха заупокойна молитва за загиналите български и чуждестранни войни за Освобождението на България. На тържеството присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, зам. областните управители Златина Дукова и Златин Димитров, зам. министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, бургаски депутати, общински съветници. В ритуала се включиха почетния руския консул Тонко Фотев и руски граждани, които живеят в Бургас. Площадът пред паметника бе изпълнен с много граждани - млади и стари и много деца с цвете в ръка.С падане на колене и едноминутно мълчание жителите на Бургас отдадоха почет на загиналите за свободата на България.

От няколко дни Бургас е празнично украсен със стотици национални знамена. Българския флаг са развели и от терасите си родолюбиви граждани, за които националния празник не е само почивен ден по средата на седмицата. В момента на площад „Атанас Сиреков" пред общината празничен концерт изнася фолклорен ансамбъл „Странджа".

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
03.03.2010 В Созопол също почетоха 3 март
03.03.2010 Отпразнуваха 3 март и в Община Несебър
03.03.2010 Рокерите шестваха с развети флагове по бургаските улици
03.03.2010 Община Поморие отбеляза 3–ти март
03.03.2010 Издигнаха тържествено националния флаг пред Общината
03.03.2010 С молебен започнаха тържествата по повод Освобождението
Още новини от Новини от Бургас:
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа, вижте цените в Бур...
Страхотен фестивал с Бургас днес, ще бъде незабравимо
Бургас се прекланя пред паметта на Ботев
Кметът Николов за първи юни: Скъпи деца, вие сте нашата радост, б...
В Бургас температурите ще минат 30 градуса и утре
Задържаха Исус от "Победа", заподозрян е в търговия с вот


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).