Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
“Сентрал парк Бургас": Областен управител слива партийна с държавна власт
Автор: Екип Burgas24.bg 14:21 / 05.09.2013Коментари (1)2988
© Burgas24.bg
Продължава полемиката и взаимните обвинения между фирма "Сентрал парк Бургас" ЕООД и областният управител Павел Маринов. Публикуваме поредното писмо от фирмата, без редакторска намеса:

Пет сигнала по сериозни съмнения за корпоративни действия бяха входирани срещу областния управител на Бургас Павел Маринов. Те засягат негова скандална заповед, с която отменя актове на предшественика си Константин Гребенаров и пряко обслужва интересите на частен субект, в случая "Бутед" АД. По този начин Маринов саботира голям проект за инфраструктурно развитие на Бургас, който ще се реализира след дарение на терен направено от "Сентрал парк", за прокарване на нова улична и пътна артерия в града и отваряща байпас към Южното Черноморие. "Сентрал парк" е поискало информация от МИЕТ по ЗДОИ за преки, или косвени връзки между Павел Маринов и приватизацията на "Бутед" в миналото, но не е получило отговор, поради условието за изричното съгласие на Маринов за това.

След съобщение до медиите за подаване на сигналите, Павел Маринов реагира на принципа "Крадецът вика: Дръжте крадеца!". Той разпространи на свой ред сигнал до Главния прокурор срещу "Сентрал парк". Сигналът подписан от Маринов е най-малкото скандален и изпълнен с абсолютно неверни твърдения, да не кажем откровени лъжи. Тъй като доброто ни име е замесено по недопустим начин от областния управител, се чувстваме длъжни да направим определени пояснения по разпространения до медиите сигнал.

В увода на медийното си обръщение Маринов твърди, че "Сентрал парк" "декларира клевети и опит за шантаж". Веднага заявяваме на тази квалификация, че ще образуваме гражданско дело за набеждаване срещу областния управител и той ще трябва да доказва това в съдебна зала.

В приложения сигнал до Главния прокурор, както и в обясненията си пред медиите Маринов обяснява една абсолютна неистина. Тя е фундаментална по отношение на неговите действия в полза на частен интерес, но той разчита, че повторена 100 пъти лъжата, би се превърнала в истина. А именно, че предишното ръководство на Областната Управа- Бургас "продава на "Сентрал парк" сградите по определена пазарна оценка за сумата от 2452 лв.". Опитът за манипулация е налице, като се внушава едва ли не, че с тази ниска цена тези сгради са почти подарени на компанията. Искаме ясно и директно да заявим, че такава продажба НЯМА. Имало е оценка на подобренията с държавни средства в имота на РКС "Черноморие", чийто правоприемник е "Сентрал парк". Посочената цена не е продажба, а оценка на въпросните подобрения, които са изплатени на държавата от компанията.

Собствеността върху въпросните сгради е на "Сентрал парк" и тя е неоспорима и призната в решение на ВКС №952/05.03.2010 г. То е по дело за ревандикация срещу фирма "Бутед" АД. Делото е заведено за това, че въпросните сгради се владеят от несобственика "Бутед" АД и собственикът "Сентрал парк" иска да си влезе във владение. Съдът не оспорва по никакъв начин и признава собствеността на "Сентрал парк", но не въвежда във владение, заради неуредени облигационни отношения. С решението на ВКС е запознат г-н Павел Маринов, но самоубийствено продължава да заблуждава общественото мнение. Всичко това издава недопустимата намеса на държавния чиновник в един частно-правен съдебен спор, но засягащ и сериозен публичен интерес от национално значение.

"След като се запознах с тяхното /заповедите на Гребенаров за защита на държавното участие, които Маринов отменя/, установих, че са налице безспорни основания за преразглеждане на издадените заповеди и съответно тяхната отмяна." - пише Маринов до Главния прокурор. Тук възникват няколко основателни въпроса:
Кой е ангажирал Областния с това, че има проблем със заповедите на предшественика му? Защо? И ако той е счел, че е нужно "преразглеждане", тогава ЗАЩО не го е направил? Преразглеждането изисква специална процедура, уведомяване на засегнатите страни, свикване на комисии, становища, решения, експертни доклади и т.н., излагане на доводи и едва тогава вземане на окончателно решение и изготвяне на Заповед от юридическия отдел на администрацията. Нищо подобно от АПК обаче не е спазил, или извършил Маринов. Вместо преразглеждане, той просто е внесъл готов текст в Областна управа, разпечатал го е и го е извел като заповед, която е писана от кой знае кого, но отменя 2 административни акта на Константин Гребенаров, абсолютно съгласувани със закон, процедури, експертни становища и преминали през комисиите. Подобен начин на действие не може да бъде присъщ на служител от подобен ранг. Това най-малкото е незаконосъобразно.

Нужно е да се разясни, че със Заповед РД 17-2/31.05.2013 г. К.Гребенаров извършва корекция на Акт за държавна собственост АДС 2150/07.11.1997 г. В него се изменя текстът, че "сградите по акта са изградени със средства на държавата", т.е. Гребенаров изцяло охранява с тази си заповед държавния интерес. Чий интерес "охранява" Маринов с отмяна на актовете на предшественика си, щом не този на държавата?

Дотук спира манипулацията по съществото на спора за бившите държавни и впоследствие приватизирани по силата на закона сгради в Северната промишлена зона на Бургас. В разпространения сигнал до ГП следва художествен разказ от Павел Маринов, който е достоен за учебниците, като пример за политически позор. Маринов описва една невероятна измислица за това, как е бил принуждаван да се среща с представители на "Сентрал парк", но това е ставало, или по кафенета, или в централата на БСП. Там той е бил "притискан" от свои съпартийци да не издава въпросната заповед, шантажиран с имагинерни компромати и т.н. Тъй като не можем да оставим подобни измишльотини без отговор, поне доколкото касаят "Сентрал парк" сме длъжни да изясним точните фактически обстоятелства, които могат да бъдат проверени от компетентните органи в хода на едно независимо разследване.

Ние никога не сме били известявани, както е по процедура, от областна управа за бъдещи действия на администрацията, като засегната страна.

В края на юли получихме обаждания по телефон от парламентьори на Павел Маринов, че "има проблем със собствеността ни" в промишлена зона и "че той чакал обаждане, за да решим този проблем". На 23.07.2013 г. наши представители с цялата преписка по случая чакаха Павел Маринов от 8.15ч. сутринта пред сградата на Областна администрация, като очакваха да бъдат приети в кабинета. Това може да се валидира от записи на охранителни видеокамери. В телефонно обаждане самият Маринов поиска срещата да се проведе "някъде наоколо" и тогава беше избрано най-близкото възможно място - х-л "Бургас". В разговора не е имало дори и намек той да издава, или не, каквито и да било заповеди, защото никой от "Сентрал парк" не е подозирал изобщо за такава възможност. На срещата Маринов бе запознат с цялата документация и неговият отговор тогава бе: "Добре, аз няма да издавам никаква заповед!", което беше определен шок, защото стана ясно, че се е обсъждал подобен вариант. Позицията на "Сентрал парк" бе ясна и категорична, че държавата не трябва и не е редно да се замесва в казус, който се решава от съда на базата на документи и закон.

Описанията на Маринов за огледално отражение на истината за въпросната среща и това е доказуемо. В края й бе заявено от нашия представител, че цялата преписка и сигналите на "Сентрал парк" по повдигнатия от него проблем трябва да бъдат входирани в администрацията. Тогава Маринов взе папките с думите: "Все едно сте ги входирали вече!". Впоследствие стана ясно, че такова нещо не само че не е направено, но и цялата документация е изчезнала неизвестно къде, но не е била входирана, според обещанието на областния управител. Срещата протече в присъствието на независими свидетели, които могат да потвърдят горното.

Последващите писания за някакви задкулисни срещи в партийната централа на БСП, описани от Маринов не можем да коментираме изобщо. Ако подобни факти са верни, то те сами говорят за себе си, къде се обсъждат и вземат управленски решения от областния управител. Не можем да коментираме измислиците, че трето странично лице е казвало на Маринов за подготвяни компромати от наша страна, както не можем да коментираме, че Маринов си бил направил изводи за наше "поведение" без да чуе каквото и да било от името на човек от компанията. Можем само за декларираме, че подобни мании не би трябвало да определят поведението на държавен служител, особено когато са родени единствено в неговата собствена фантазия и от неговите собствени страхове. Има народна поговорка за подобно поведение.

На 05.08.2013 г. управителят на "Сентрал парк" бе привикан в централата на БСП Бургас на разговор. Там попадна на компания от интересни личности. Маринов отново заблуждава, че такава среща е била поискана от компанията. НИКОГА от "Сентрал парк" не са искани никакви срещи. Точно обратното, ние станахме обект на натиск от парламентьори на Павел Маринов, които да ни предават за проблеми, за срещи на които да ги "решаваме", за цената /милиони/ с която можем да си откупим правата, но трябва да заплатим на "Бутед" АД и т.н. Най-ясното доказателство е, че на тази среща домакин бе областния Маринов, но вече като партиен лидер. За нас е необяснимо КАК и ЗАЩО действащ областен управител си прави работни срещи в партийна централа и то в присъствието на представители на областното и общинско ръководство на БСП. Нима държавен служител е редно да взема подобни решения и от кого се диктуват всъщност те е въпросът от такава практика? След като Маринов оповестява публично за среща в БСП, то тогава той би трябвало да осветли и подробностите. Ние го питаме, както и поставяме въпроси до Гл.прокурор:

- Кой присъстваше на цитираната от Павел Маринов среща?
- В качеството си на какви присъстваха въпросните лица?
- Каква беше целта на въпросната среща, която повтаряме НЕ БЕ инициирана от "Сентрал парк", а наш представител бе извикан на нея.
- Дали присъстващите на тази среща лица, ако въобще бъдат оповестени от Павел Маринов, биха потвърдили неговите твърдения и това какво точно беше изговорено на нея?

Останалата част на изложението на Маринов оставяме на преценка на обществеността и неговата собствена съвест, като в последното се съмняваме. Ще продължим да информираме медиите и публичната аудитория с истината около незаконосъобразната и недопустима намеса на Областния управител на Бургас Павел Маринов в частен интерес. Като изрядни граждани и труженици на българската държава не можем да останем безучастни, когато сме свидетели на порочни методи на управление, упражняване на властта, сливане на партийна с държавна власт, тъй като подобни методи са отречени безвъзвратно и завинаги осъдени в историята ни.

Вярваме, че живеем в правова и демократична държава, пълноправен член на ЕС, в която важат правилата на законността, а не порочните практики и задкулисието от времето на тоталитаризма.

Горното прессъобщение ще бъде изпратено и на вниманието на Главния прокурор, ДАНС и Главния секретар на МВР за сведение.




Още по темата: общо новини по темата: 2
03.09.2013 »
03.09.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На такава дезинформация и Гьобелс би завидял. "Позицията на "Сентрал парк" бе ясна и категорична, че държавата не трябва и не е редно да се замесва в казус, който се решава от съда на базата на документи и закон. " - а Гребенаров с какво обогати държавата?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: