Старинни монети и археологически ценности бяха предадени РИМ-Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:54 / 22.06.2023
854
Спасени от контрабанден трафик 897 старинни монети и археологически ценности бяха предадени днес от Териториална дирекция Митница Бургас на Регионален исторически музей Бургас.

Културно-историческите ценности са отнети в полза на държавата след приключили наказателни производства и влезли в сила присъди. Със заповед на директора на Агенция "Митници“ те се предоставят безвъзмездно на Министерство на културата, съгласно чл.239, ал. 5 от Закона на митниците. Министерството на културата ги предоставя от своя страна на Регионален исторически музей Бургас за съхранение и опазване.

Старинните монети и археологически находки са задържани от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево в периода 2019 – 2021 година. Открити са при четири отделни митнически проверки на влизащи в страната от Турция три товарни автомобила и един автобус с пътници. Според съдебните експертизи сред спасените културни ценности са златни монети от Константинопол и Венеция, антични монети, пръстени, обеци, древни стрели и други археологически находки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...
Полицаи обискираха криминален тип в Средец, ето какво откриха
Инцидент с мотоциклетист в Бургас
Блъснаха човек на пешеходна пътека в Бургас
Започва най-мащабният ремонт на Дюлинския проход
Тази новина е за хората от Бургас, които си търсят работа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).