Студенти питаха кмета за автобусните карти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
10:29 / 24.02.2010
1956
Йордан Иванов, председател на студентския съвет при универститет "Проф. д-р Асен Златаров", пита вчера кмета в открито студио за спрените пари за студентските карти на градския транспорт. Той поясни, че 70% от студентите не са жители на Бургас, но са потребители в града. Проблемът с картите за транспорт възникна с решение на общинския съвет, което спира общинска субсидия за пътуването на студенти и ученици, които не са жители на общината, с карти за автотранспорта. Още преди това решение да бъде гласувано, имаше писмо от ректора на университета проф. Петко Петков, който възразяваше срещу тази мярка. По време на сесията общинската съветничка от БСП доц. Магдалена Миткова също се възпротиви. Несъгласие с лишаването на част от студентите, учещи в Бургас, от възможността да ползват абонаментни карти за пътуване с автотранспорта с допълнително намаление, е изразило и Националното представителство на студентските съвети. То е входирано чрез писмо, изразяващо отрицателно становище, адресирано до председателя на ОбС и кмета.

На въпроса на студента г-н Николов отговори, че всъщност държавните субсидии за транспорт си остават, а са спрени само тези, които според него са от бургазлии и за бургазлии, а средствата, които трябва да се доплащат, не били чак толкова много. Случващото се било в унисон с идеята за децентрализация. Разговорът остана отворен. Въпреки уверението на градоначалника, че може да се помисли по други варианти, май работата на студентите няма да стане.

Предложение към администрацията направи поетът с китара Христо Граматиков. На базата на констатацията, че лъвският пай от парите за културата отиват за проекти, които не обслужват бургаските творци, той намекна, че не е отделено достатъчно за местната културна общност."Бургас не е остров", категоричен бе кметът и защити тезата, че градът трябва да е интересен на гостите. Бе даден пример, че Фестивалът на пясъчните фигури е бил посетен миналата година от 27 хиляди туристи.

Вчера стана ясно още, че до края на март ще бъдат завършени плувният басейн в морската градина и спортната зала в комплекс "Изгрев". Всички семейства от Долно Езерово и Лозово, чиито къщи пострадаха от наводненията, ще бъдат компенсирани по две направления - от фонда за бедствия и аварии и от общинския бюджет. От първия ще бъдат купени мебели и бяла техника, а от общинските пари - строителни материали за ремонт на къщите. Докладните за това вече са изготвени и предстои да бъдат гласувани на следващото заседание на Общинския съвет. Всички дупки по улиците, които се появиха след тежката зима, ще бъдат затворени до дни, обеща кметът Николов, като ремонтът ще бъде за сметка на фирмите.

Източник: в. "Бургас днес и утре"


Виж коментарите (9)

Още по темата (7):
19.04.2010 Може да върнат намаленията за студентите в градския транспорт
11.02.2010 Студенти пишат до ОбС и кмета за картите за транспорта
11.01.2010 Висше училище иска отмяна на решение на ОбС Бургас
02.12.2009 Студенти почват подписка и пишат до Борисов за картите за градския
транспорт
16.11.2009 Студент се оплаква от ограничението на картите за градския транспорт
15.10.2009 Зам. кмет предлага намалението на картите за транспорт да е само за жители на общината
Още новини от Новини от Бургас:
Безплатни консултации за пациенти с проблемни рамене и лакти в УМ...
Акция срещу купения вот тече в Бургас
Лодка пламна на пристанището в "Сарафово"
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"
Представители на Бургас ще се включат в Годишната среща на фестив...
Млада поетеса от Бургас прослави България на световен конкурс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).