Търсят се битови рибарски предмети за украса на етнографския комплекс "Ченгене скеле"

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:29 / 15.04.2021
1904
Община Бургас стартира акция за събиране на интересни обекти, свързани с рибарския бит. Така всеки, който иска и може, ще допринесе за оформлението на новия културно-туристически комплекс "Ченгене скеле“. Повече за него можете да прочетете тук.

След като съвсем скоро завърши строителството, пространството ще трябва да бъде изпълнено със съдържание, спомени и емоции, които да свържат местната общност с гостите на едноименното рибарско селище.

Търсят се всевъзможни неща: дървени рибарски лодки, котви, гребла, мрежи, буйове, рупори, пояси, камбани, платна, карти, дребни рибарски принадлежности, макети и модели, фотографии и документи, навигационни и комуникационни уреди, непотребно или остаряло риболовно оборудване, инструменти, подемници, съдове, кошове, каси, възли, сигнални системи, находки от морското дъно, изхвърлени от морето предмети и др.

Находките ще бъдат аранжирани в три експозиционни къщички и външните пространства на новия етнографски комплекс край Ченгене скеле от известния бургаски художник и сценограф Венелин Шурелов. Той е автор на интерактивните инсталации в музея на остров Света Анастасия, емблематичната арт инсталация "Един човек“ в центъра на София и на много други знакови творби.

Първата къщичката е наречена "Pontus Euxinus“. Тя носи древното наименование на Черно море и има за цел да въведе посетителите, запознавайки ги с особеностите на местоположението, историята и археологията на черноморския басейн, история на възникване и развитие на рибарското селище, флора, фауна и актуални проблеми, свързани с екологията. Втората – "Занаяти“ – показва защо рибарството е сбор от множество практични умения: лодкарство, мрежарство, ветроходство, навигация, гмуркане, кулинария.

Третата носи името "Свят от предмети“, тъй като една от характерните особености на рибарското селище, която впечатлява посетителите и оставя траен визуален спомен у тях, е разнородният предметен свят. Колекцията от материали, обекти, вещи с всевъзможен произход и предназначение подчертават чудатия характер на сливане между представата за съкровища и вехтории. Тя представя обитателите като пъстър сбор от индивидуалности, шарен портрет на хора с неповторим стил на живот.

За да се включите в инициативата и да получите допълнителна информация, свържете се с общинско предприятие "Туризъм“ - тел: 0882 004 124, или да пишете до Go to Burgas в социалните мрежи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
11.02.2021 Напредва строителството на новото любимо място за отдих и забавление на бургазлии
25.01.2021 Рибарските портове са любимо място за разходки и риболов и през зимата
07.01.2021 Напредва изграждането на новия рибарски етнографски комплекс край Ченгене
скеле
08.10.2020 Започна изграждането на новия общински туристически кораб
29.05.2020 Бургас ще популяризира по съвременен начин самобитността на Ченгене скеле
18.05.2020 Градят покрита лодкостоянка на Рибарското селище
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).