Ужасяващо видео! Защитени видове умират мъчително, зазидани в санираните блокове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:48 / 13.11.2017
9719
Хиляди прилепи са осъдени на бавна и мъчителна смърт, зазидани във фугите на санираните блокове. Преди седмица организация "Дивите животни" са извършили редица проверки на място в Бургас. Констатирани са фрапиращи случаи. Burgas24.bg следи темата и призовава за хуманно решаване на проблема.

Междувременно от "Дивите животни" разпространиха ужасяващо видео, показващо съдбата на цели колонии от защитени видове. Ето какво посочват от организацията:

Никога, ама наистина никога няма да можем да разберем механизмите, които правят възможно за един човек да извърши подобно зверство. При смяна на балконска дограма собственик на апартамент изхвърли от балкон на 7-ми етаж заспали зимния си сън 56 прилепа и зазида живи около 12 животни от вида Ръждив вечерник (Nyctalus noctula). От изхвърлените през балкона 16 са мъртви, другите 40 са с тежки фрактури и други наранявания.

След сигнал от съсед на телефон 112 за купчина прилепи пред блока, на мястото се озовахме ние от Дивите Животни. Последващото разпитване ни доведе до въпросния апартамент и наемателите ни пуснаха вътре, защото в стената на балкона чегъртаха зазиданите вече живи прилепи. С човека извършил зверството, собственикът на апартамента, разговаряхме само по телефона и той твърдеше, че в стената няма нищо, а животните пищяха и драскаха отвътре. Наложи се с разрешение от наемателите да направим две дупки в стената през нощта. Извадихме 9 прилепа, залепнали в монтажната пяна, с която е уплътнена дупката. Няколко останаха недостъпни, но направихме отвор, за да излязат навън като се успокои положението.

Цепнатините между панелите са убежище за цели колонии прилепи. Разбира се, че хората имат право да си ремонтират, но при положение че знаеш че там има живот, не може, не е редно и човешки оправдано да се саморазправиш с него по такъв начин. Човекът, извършил всичко това, предварително е знаел че там има прилепи, наемателите са го предупредили. Нищо, ама наистина нищо не пречеше да потърси помощ и да отидем да извадим животните преди да зазидат.

За случая е сезирана Регионална инспекция за околна среда и води. След това купихме материали и балконът беше възстановен в първоначалния му вид. Надяваме се извършителят да понесе наказание за умишлено нараняване и умъртвяване на голям брой гръбначни животни. Всички видове прилепи са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Очаквайте развитие по темата!


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (4):
22.11.2017 Аларма до Burgas24.bg: Мерките на РИОСВ са неефективни! Зазиждането на живи прилепи в Бургас кипи с пълна пара!
14.11.2017 След дъжд качулка: Вижте мерките, предприети от РИОСВ за спасяване на защитените видове в санираните сгради!
13.11.2017 Кой е виновен за прилепите, зазидани живи в бургаските панелки и ще има ли наказани?
21.04.2017 Защитени видове гинат зазидани живи във фугите на санираните панелки в
Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).