Важен въпрос: Защо в двора на новата библиотека на Бургас има подземен паркинг, а не амфитеатър

Автор: Иван Сотиров
Коментари (1)
13:40 / 09.02.2021
3547
Общинските съветници Стоян Коларов и Христина Секлемова очакват отговори от кмета на Бургас Димитър Николов какво е наложило в пространството около новата библиотека да бъде изграден подземен паркинг, а не предварително планирания амфитеатър в дворното пространство, установи справка на Burgas24.bg.

През 2014 година Община Бургас откри конкурсна процедура за реконструкция и преустройство на съществуваща сграда на бившата Немска болница в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека. На първо място е класирана фирма "ДИЗАРХ“ ООД, с ръководител на колектива арх. Делян Жечев. Като най-голямо достойнство на съществуващата инфраструктура в съпътстващата документация е посочено преустройството на вътрешния двор. Именно заради това, че във вътрешния двор фирмата-изпълнител предлага да обособи малък амфитеатър, получава предимство пред останалите участници.

"Пет години по-късно, Община Бургас печели европейско финансиране по проекта за нова града на градска библиотека и на 29.11.2019 година сключва договор за неговото изпълнение. В този проект обаче заданието вече е променено, и вместо амфитеатър, в дворното пространство е записано, че ще бъде изграден подземен паркинг.

В края на миналата година пред бургаските медии беше представена новата сграда на Регионалната библиотека в Бургас. В свое изказване тогава зам.-кметът в Община Бургас инж. Чанка Коралска казва, че проектът се изпълнява такъв, какъвто е по обществена поръчка, с разлики единствено в цвета. Същото първоначално твърди и проектантът на сградата - арх. Делян Жечев. По-късно внася уточнението, че поставените плоскости на фасадата са различни от предвидените, както и, че е преосмислено изграждането на амфитеатър в двора на библиотеката поради технически причини, свързани със сигурността на книгите, съхранявани в хранилищата на сутерена и заради близостта до жилищни сгради, както и това, че зелената площ няма да може да бъде добре поддържана.

Интересен момент е, че журито, което  оценявало проектите,  дава препоръки към изпълнителя на обществената поръчка да не се изгражда подземен паркинг, а пространството в сутерена да се оползотвори за допълнителни хранилища и експозиционни площи за музея. Видно от последващите действия на Община Бургас тази препоръка е нарушена, което доставя под съмнение прозрачността и ефективността на провежданите от Община Бургас обществени поръчки и процедури", отбелязват общинските съветници.

Те питат кога е променен проектът за реконструкция на сградата на бившето Немско училище и защо, ако амфитеатралното решение е представлявало пречка за съхранението на книгите, защо първоначалният проект е бил одобрен. Интересуват се защо, ако дворното пространство е най-голямото достойнство на проекта, защо той е променен.  Другите въпроси, които чийто отговор очакват са има ли връзка изграждането на подземния паркинг със събарянето на сградата и какво е наложило изобщо изграждането на подземен паркинг в двора на библиотеката, вместо дворното пространство да бъде зелени площи и паркова мебел.


Виж коментарите (1)

Още по темата (18):
09.12.2021 Този човек дойде в Бургас, остана очарован и откри причина да се върне
01.04.2021 Бургаската библиотека отвори врати! Призрачна сграда на Немската болница е модерен културен център
31.03.2021 Не е шега! Храмът на книгата очаква своите посетители от 1 април
21.01.2021 Подреждането на новата библиотека напредва! Скоро ще посрещне своите
читатели!
05.01.2021 Подреждат книгите в новата библиотека на Бургас
04.01.2021 Вижте как изглежда новата библиотека на Бургас отвътре!
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).