Заради скъпия ток: Община Бургас изгражда собствени фотоволтаични паркове

Автор: Иван Сотиров
Коментари (1)
10:56 / 22.02.2022
1613
Бургас ще изгражда фотоволтаичен парк в землището на "Меден рудник". Промяна на Подробния устройствен план, като първа стъпка към проекта,  гласуваха общинските съветници, предаде репортер на Burgas24.bg.

Кметът на Бургас Димитър Николов уточни, че с реализацията на няколко такива парка, се очаква консумацията на уличното осветление в Бургас да бъде компенсирана с 60-70%. "Търсим начини за справяне със ситуацията. Скоро ще предложим подмяна на старите живачни лапи, намиращи се основно в селата. Също така ще въведем програма за оптимизиране на консумацията на електроенергия във всички общински дружества и подразделения. Търсим възможност за добиване на собствена електроенергия за нуждите на Общината чрез  перспективните и одобрени от Зелената сделка на ЕС технологии като фотоволтаични паркове и ветрогенератори. В бъдеще говорят за зелен водород и използване на морските води. Идентифицирахме 6-7 подходящи терена. Идеята е, ако в новия план за възстановяване, има възможности общините да кандидатстват за изграждаме на такива инсталации -  да участваме. Ако не успеем – ще опитаме да финансираме със собствени или кредитни средства изграждането на такива централи. Не се е прокрадвала идея за концесия. Ако бъдат реализирани на първо време 3 инвестиционни предложения, около 60-70% от консумацията на уличното осветление ще бъде компенсирано със собствена електроенергия", отбеляза Николов.

"Това е територия, която е предвидена за парк с ПУП, допуснат от общинските съветници. След като започнахме да търсим варианти да се справим с енергийната криза и високите сметки за ток, идентифицирахме няколко терена, които са подходящи. Идеята е Общината сама да изгради този фотоволтаичен парк. Ще бъде лесно и присъединяване към мрежата на ЕСО- има подстанция в близост. Докато се изгради това инвестиционно намерение има да се извърви много път. Има още много възможности за обществени обсъждания и представяне на инвестиционното намерение пред обществеността", допълни зам.-кметът Чанка Коралска.

Виж коментарите (1)

Още по темата (36):
25.03.2022 200 лева за ток на човек в студентско общежитие
23.03.2022 Студентите ще получат помощи за високите сметки за ток в общежитията
10.03.2022 Новият председател на КЕВР: Няма да има шоково увеличаване на цените на
тока
17.02.2022 Лампите в това влакче на метрото изгаснаха. Коментар: Режим на тока, стига разхищения!
16.02.2022 Столичани завиждат на живеещите в "Люлин": Имат пари, угаждат си
07.02.2022 Експерт: Режимът на уличното осветление увеличава риска от катастрофи
Още новини от Новини от Бургас:
Жечо Станков оглави листата на ГЕРБ-СДС за Бургас
Опасно време!
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).