Защитени видове гинат зазидани живи във фугите на санираните панелки в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
15:33 / 21.04.2017
36761
Цели колонии от прилепи и бързолети умират по особено жесток начин. Защитените видове гинат зазидани живи във фугите на санираните панелки, алармира читател на Burgas24.bg.

В Бургас, който е сред първенците в програмата за безплатно саниране, проблемът съществува. Очертава се градът да бъде и първият, в който ще бъдат предприети мерки за спасяване на популацията на защитените видове и техните местообитания. Бедата на неканените наематели е била обсъдена между Община Бургас, РИОСВ и природозащитни организации. Общинска администрация е изразила готовност да бъде първата община у нас, която да съдейства за поставянето на къщички за прилепи и бързолети, за да компенсира загубата на убежищата им, причинена от санирането. По указание на еколозите най-подходящото място за монтирането им са покривите на блоковете.

"От Общината обещаха да говорят със строителните фирми и да интегрират част от мерките, които им предложихме, за да защитим част от видовете", коментира пред Burgas24.bg Радостина Ценова от Българска Фондация Биоразнообразие. 

Според еколозите къщичките са лесни за изпълнение конструкции. Те обаче трябва да бъдат монтирани от изпълнителя на строителните работи, но за съжаление това задължение не им е вменено законово.

Виж коментарите (9)

Още по темата (4):
22.11.2017 Аларма до Burgas24.bg: Мерките на РИОСВ са неефективни! Зазиждането на живи прилепи в Бургас кипи с пълна пара!
14.11.2017 След дъжд качулка: Вижте мерките, предприети от РИОСВ за спасяване на защитените видове в санираните сгради!
13.11.2017 Кой е виновен за прилепите, зазидани живи в бургаските панелки и ще има ли наказани?
13.11.2017 Ужасяващо видео! Защитени видове умират мъчително, зазидани в санираните блокове
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).