Здравният министър: Има сериозен проблем с всички специализирани ТЕЛК-ове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
16:53 / 24.04.2014
1536
Има сериозен проблем с всички специализирани ТЕЛК-ове в повечето градове в страната, каза в Бургас министърът на здравеопазването Таня Андреева. По нейните думи, тези проблеми са от 2010 г.

"Тогава е направен плах опит нещо да бъде решено", обясни тя като допълни, че специализираните ТЕЛК-ове, освен, че ще бъдат част от общите ТЕЛК-ове, лекарите, които работят в тези комисии, ще могат да бъдат от болничната и извънболничната помощ, специалисти в съответните области.

"Големият проблем е, че няма специалисти, които да искат да работят в ТЕЛК-овете и да бъдат лекари само в тези комисии", обясни здравният министър.

"Първият пакет от законодателни промени вече мина на гласуване в МС. Надявам се още на първото заседание на Здравната комисия в парламента да влезе за разглеждане", обясни министър Андреева във връзка с въпрос за източването на средства от Здравната каса.

"Всъщност този пакет цели основно спирането на течовете в системата и ясни правила, по които да се разкриват лечебни заведения, да се контролира тяхната дейност и в крайна сметка да се отчита качество и ефективност на медицинската услуга, защото според мен в последно време все повече си говорим за пари и някак си извън фокуса остава това, в което пък МЗ се е съсредоточило, а именно - подобряване на качеството на медицинската услуга. Има нови стандарти, голяма част от които са готови по основните медицински специалности. Насочваме се върху контрола. Това, което и касата в момента прави е насърчаване на контрола, съвместно с медицинския одит, който е към МЗ. В крайна сметка цялото здравеопазване не е насочено към МЗ и към Касата, а към това, хората, попадайки в лечебно заведение, независимо за извънболнична или болнична помощ, да бъдат добре обгрижени, както човешки, така и медицински", каза още тя.

"Ще искам да видим как бюджета се движи към средата на годината и след това ще коментираме, ако действително има дефицит, от къде ще дойде. Най-малко това е решение на министърът на здравеопазването. Той не финансира касата за дейност", каза още тя.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).