Определиха победителя в конкурса за паметник на Петя Дубарова

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
13:49 / 28.01.2010
2654
Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса.

Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя". Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски", в която са изложени всички участващи в конкурса произведения.

В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.

На второ място се класира творбата на Бойко Митков, а третото място бе отредено на Георги Георгиев. Поощрителна награда бе връчена на Красимир Яков.

Кметът Николов награди отличените творци и заяви, че е доволен от от големия интерес и силното участие в интернет- гласуването. „Съвпадението на оценката от журито и резултата от гласуването в интернет за първото място говори за това, че е избран най-сполучливия и най-достоен проект", допълни още Димитър Николов.

Конкурсът за избор на проект бе проведен при пълна прозрачност и широка публичност. Оценяването на проектите бе извършено от 7-членно жури в състав проф. Митко Динев от Съюза на българските художници, арх. Маргарита Бъчварова от Съюза на архитектите в България, Николай Дубаров - главен художник на община Бургас, Мария Дубарова - майка на поетесата Петя Дубарова, Елица Дубарова - уредник в Дом-музей „Петя Дубарова" и председател на Инициативния комитет и Весела Йорданова - директор на общинска дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността".

Седмият участник в журито бе общественият глас на хората, гласували по интернет и в БХГ „Петко Задгорски". Участие в интернет- гласуването са взели повече от 10 000 граждани от страната и чужбина, а обсъждането на журито се проведе при отворени врати, за да може всеки, съпричастен с кампанията, да присъства.

При своя подбор журито е следвало критерии като начин на представяне, ситуиране на определеното място, връзка със средата, внушение, душевност и др.

Паметникът на поетесата Петя Дубарова ще бъде разположен на най-подходящото за това място- в Морската градина на Бургас, до този на Христо Фотев и ще гледа към морето.


Виж коментарите (3)

Още по темата (9):
29.01.2012 Кръщават улица на Петя Дубарова
05.11.2010 Стотици бургазлии на откриването на паметника на Петя Дубарова в
Морската
02.11.2010 Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова
01.11.2010 Откриват паметника на Петя Дубарова
27.01.2010 Автори защитиха проектите си за паметник на Петя Дубарова
26.01.2010 Започват обсъждането за паметник на Петя Дубарова
Още новини от Любопитни новини:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в България за...
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Карбовски с интересна среща
Божана шокира с изказване: Изпих парите от наградата в "Мастършеф...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на музикалната сцена с докуме...
Ивет Лалова показа бебето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).