Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Успешно стартира изслушването на Кристалина Георгиева за еврокомисар
Автор: Екип Burgas24.bg 17:10 / 03.02.2010Коментари (5)1413
©
Първият час и половина от изслушването на българския кандидат-комисар Кристалина Георгиева мина гладко и в спокойна атмосфера. В момента "изпитът" в Европейския парламент продължава.

Първото впечатление, което се набива на очи, е разликата с изслушването на първия кандидат на София Румяна Желева преди три седмици. Евродепутатите започнаха да поздравяват Георгиева за опита й в областта още в началните си въпроси, които на 12 януари използваха, за да атакуват Желева за конфликт на интереси. До този момент няма неудобни лични въпроси, нито се раздават компрометиращи документи за участие във фирми.

По-голяма част от депутатите задават експертни въпроси и макар и някои да се опитват да поставят капани, настроението в залата е видимо лишено от негативните емоции, съпътстващи изпита на Желева. На част от отговорите си Георгиева получаваше дълги ръкопляскания от залата.

Макар и да изглеждаше леко притеснена в началото, Георгиева постепенно доби увереност и дори започна да се шегува с водещата изслушването Ева Жоли. Георгиева говори на английски, без да се запъва.

"Ще се опитвам да бъда силен глас за тези в тежка нужда. Ще бъда защитник на международното хуманитарно право, ще надигна глас, когато сексуалното насилие се използва като оръжие и когато биват убивани хуманитарни работници", увери българският кандидат.

"Годините, през които работих в сферата на развитието, научих едно - никой не може да спечели сам, но ако работим заедно, може да направим разлика", завърши експозето си Георгиева. По-късно тя допълни, че "колективното взимане на решение е нещо, което вече тече в кръвта й".

Очаквано голяма част от въпросите на депутатите са за ситуацията в Хаити след опустошителното земетресение там. Георгиева говори много за хуманитарната криза в карибския остров в началното си експозе. Депутатите питат и за отношенията й с комисарят по развитие Андрид Пиебалгс и външния министър на ЕС Катрин Аштън, както и с Европарламента.

Георгиева ползва примери от работата си в Световната банка в различни кризисни точки по света - наводненията в Бирма, опита й в Русия и Чечня и др.

На въпрос за първите му впечатления от изслушването докладчикът за изпитите Андрю Дъф заяви: "Много позитивни, такива са и оценките, които чух от колегите си. Г-жа Георгиева показва, че е много подготвена, но и с практически опит, което е много ценно. Показаното положително отношение към евродепутатите също ни дава повод да мислим, че това ще е един много добър комисар.

"Едно е сигурно - г-жа Георгиева не е Желева", пък коментира в туитър профила си зелената евродепутатка Юдит Саргентини.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 14
04.02.2010 »
20.01.2010 »
20.01.2010 »
19.01.2010 »
19.01.2010 »
19.01.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какъв поп Кръстю, каква политика, каква идеология, какви глупости. Простичката истина е, че Румяна Желева е тъпа като овца, без извинение. И не е от Бургас, а от Нова загора. Браво на Кристалина Георгиева, която със шестицата си на изслушването изтри донякъде петното лепнато върху България от Румито.
+1
 
 
Поздравления за кандидат-комисар Георгиева!
0
 
 
Само на мен ли ми се стори,че тази жена за поможението си в САЩ има много лошо произношение на английският език. Тя е емигрант от 1993г. в САЩ и щом я тиражират като част от бизнес елита там би било редно за изкара поне ниво на бизнес английски. Всички знаят,че като се представяш в такива среди или като цяло медийното пространство не е прието да се говори на американски английски. Все едно някои шоп да говори по ТВ-то на копеле,а хората от Пловдив на майна.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: