84-годишна монахиня е последната пазителка на манастир край Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
10:28 / 06.07.2016
4929
84-годишна монахиня е последната пазителка на един от най-големите и стари храмове в страната. Майка Серафима от манастира "Света Богородица" край Бургас живее в пълна мизерия, оцелява от подаяния и твърди, че от епархията и общината не ѝ помагат, като целта е някой да сложи ръка на атрактивния имот.

"Ще се борим. Този народ трябва да оцелее и молитвите да възлизат към Бог с чисто сърце", казва тя.

За майка Серафима това е битката на живота ѝ - да опази вярата и своя дом. Светата обител има 30 параклиса, църква, манастирска сграда, църковен магазин и хотелска част. Изградени са в последните 30 години с труда на монахинята и стотици доброволци.

Самата тя живее в манастира от 35 години, последните 10 - сама.

Манастирът е оставен без средства и служители. Милостиви хора ѝ носят храна, а жената е продала апартамента си, за да плаща тока и водата.

Въпреки че храмът е затворен, десетки миряни идват на святото място. Възмутени са, че никой не поема отговорност за състоянието му.

Майка Серафима твърди, че общината и църквата не ѝ помагат, за да я пречупят, а за атрактивното място място вече имало бизнес план.

От община Бургас казаха за bTV, че след наводнението през 2014 г. са помогнали с 12 хил. лв., вложени в труд и материали, и че бъдещето на манастира е в ръцете на Сливенската епархия.

"Дядо владика вика: "Ние нямаме пари". Нямат пари там. Има една вноска 300 лева, трябва да дам към Метрополията, но не мога да я платя", казва майка Серафима.

Така, вместо да чака помощ, тя се оказва длъжница.

От църковното настоятелство на манастира "Света Богородица" казаха за bTV, че нито една институция не е чула молбите им за помощ. И че времето на манастира минава, както това на пазителката му.


Виж коментарите (4)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).