Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Австрийски пенсионери пълнят хазната на Слънчев бряг
Автор: Екип Burgas24.bg 16:54 / 08.05.2014Коментари (0)1061
©
Австрийски пенсионери дариха на Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел 9 духови инструменти - флейти, тромпети и туба. На 8 май в Бургас инструментите символично бяха връчени от председателя на австрийския Съюз на пенсионерите Карл Блеха на директора на училището Мария Градешлиева. Дарението се извърши в присъствието на министъра на културата Петър Стоянович. Гости на събитието бяха представители девет от най-влиятелните австрийски печатни и електронни медии.

"В условията на икономическа криза всяко дарение за културата е ценно,това обаче е два пъти по-стойностно, защото доказва, че България и Австрия, макар и малки страни, заедно могат да бъдат големи в духовността", каза министър Стоянович.

Духовите инструменти са предоставени от музикален клуб "Света Магдалена" в Линц, федерална провинция Горна Австрия.

Решили сме да съставим духов оркестър, като ползваме подарените инструменти, с който да изнасяме концерти на празници в града", каза директорката на училището като благодари на дарителите от Австрия и лично на Калин Сутев, ангажирал се с цялостната организация по реализацията на събраните австрийски дарения от миналата и тази година.

Възрастните австрийци, които вече втора пролет почиват в Слънчев бряг по договор с австрийския Съюза на пенсионерите, се превърнаха в основните спомоществователи на Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев".

През пролетта на 2013 г. 7 000 австрийци от третата възраст, членове на Австрийския съюз на пенсионерите, гостуваха в Слънчев бряг. Едно от най-вълнуващите им преживявания в България беше посещението в музикалното училище в Котел. В програмата на всяка от групите беше включен 35 -минутен концерт на талантливите му възпитаници. Идеята да бъде подпомогнато училището възникна спонтанно и превърна австрийските пенсионери в меценати на българското фолклорно изкуство.

С щедро дарение от лични средства, те обновиха част от общежитието на училището, призвано да съхрани българската фолклорна традиция.

През пролетта на 2014 г. в Слънчев бряг ще пребивават още 6000 възрастни туристи, които продължават благотворителната кампания от миналата година. Събират и лични средства, за да могат напълно да реновират училището в Котел.

Австрийските пенсионери пребивават тук по договор с най-голямата организация на хората от третата възраст в Австрия - PVÖ. Всяка година, чрез туроператорската си фирма, Съюзът организира пролетни и есенни срещи на своите членове в различни страни. В България гостите от Австрия пребивават с посредничеството на българския им партньор "ДТС - Дестинейшън Туристик Сървисис" ООД.

Пребиваването на австрийските пенсионери в Слънчев бряг има икономически ефект за българския туризъм и свързаните с него браншове. Само за месец през 2014 г. тук ще бъдат реализирани 49 000 нощувки, приходите от самолетни билети възлизат на 3 млн. лв., от услуги на място - 4.2 млн. лв., а от допълнителни услуги - консумация, сувенири, екскурзии и др. - 2 млн. лв.

Очакванията от цялата двугодишна кампания са само от наставянето като приходи в курортния комплекс да постъпят 1.5 млн. евро.

Индиректните ползи обаче ще са много повече, изтъква Карл Блеха. Възрастните австрийци, възхитени от всичко, което са видели и преживели в България, са най-добрите нейни посланици.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Академичната общност излиза на протест
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: