Поредна доза напрежение около отделянето на Обзор

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
14:47 / 27.05.2021
1247
Жителите на селата Баня, Паницово, Козница и Емона излязоха с  отворено писмо, свързано с отделянето на Обзор от Община Несебър. Ето какво гласи то:

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми министри,

Уважаема госпожо областен управител,

На 28 февруари 2021г. се проведе референдум в гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Приселци, с. Паницово, с. Раковсково и с. Козница със цел създаване на нова община със център гр. Обзор, отделяйки тези населени места от община Несебър. Това доби достатъчно  популярност  в  медиите  и  няма  да Ви  отегчаваме  с  допълнителни подробности. Писахме редица сигнали и писма до всички институции, компетентни да се произнесат обективно по казуса, изказвахме се по телевизии и радиа. В писмо до Министерски съвет от 09.03.2021г. подробно сме изложили мотивите си затова, защо сме против да бъде създавана нова териториална единица в която да бъдат прехвърлени нашите села. Приложили сме редица документи, подкрепящи тезата ни, че хората са били “излъгани" изначално и че грубо са погазени законите за създаване на нова община. Нашето категорично желание е да останем част от община Несебър.  Господин Румен Радев, президент на Република България, спазвайки закона и отлагайки издаването на указ заради законови нарушения, ни даде възможностда продължим нашата борба за обективност и справедливост. Предвид това смятаме, че казусът може да бъде решен сравнително лесно, тъй като ние сме убедени, че това е едно политическо решение, което не се базира на закони, факти и становища, а предимно на лични интереси. В подкрепа на това цитираме отговор на наш сигнал от 31.03.2021г. до МРРБ и министър Аврамова, която в становището си пише че: “Условията за създаване на нова община, съгласно чл. 8, ап. 1 от ЗАТУРБ не са изпълнени поради демографски, комуникационни и социално-икономически причини"!? Въпреки това Министерски съвет в лицето на господин Бойко Борисов взема решение за създаването на тази нова община.

За нас това е изцяло защита на партийни и икономически интереси, в полза на хора близки до властта, с мащабни бизнес интереси в региона, отново за сметка на интересите на нас обикновените жители на тези селата, които нямаме никаква “изгода" от преместването ни от една стара, богата община в нова, по-малка такава с хипотетично бъдеще.

От всичко изложено дотук, отправяме  гореща молба към Вас:

Господин министър-председател Янев,

Господа министри,

Госпожо областен управител професор Нейкова,

Молим  ви,  решение  No253  от  24.03.2021г.  на  Министерски  съвет,  да  бъде преразгледано в името на обективната истина и законността.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
14.04.2022 Жители на Несебър внасят подписка за запазване на целостта на общината
30.03.2022 В Несебър ври и кипи! Стотици излязоха на протест срещу отцепването на
Обзор!
29.03.2022 Община Несебър иска правителството да отмени отделянето на Обзор
28.03.2022 В село Баня ще протестират
05.07.2021 Сериозна активност на контрареферендумa в Бургаско, ясни са резултатите
24.06.2021 В Обзор ври и кипи! Блокираха пътя Варна – Бургас!
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).