Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рибен фест – Поморие бе отлично съчетание между изкуство, култура и рибни деликатеси
Автор: ИА Фокус 11:47 / 04.07.2023Коментари (0)617
©
Перфектно съчетание от музика, различни национални кухни, кулинарни изкушения, ценни книги, ретро ревю, много хумор и занимания за най-малките – всичко това предложи първото издание на Рибен фест – Поморие 2023. Събитието бе по-различно от всички кулинарни фестивали по българското Черноморие и се проведе в рамките на три дни, на няколко сцени в града. Фестът се организира от НЧ "Просвета 1888“ и Община Поморие в изпълнение на проект за "Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство, съобщиха от Общината.

Част от живота и занаята на рибарите, както и част от миналото на града бяха представени още първата вечер с един невероятен авторски спектакъл, подготвен от театралите на НЧ "Просвета 1888“. Чрез песни, танци и скечове малки и големи артисти, заедно с всички участници в богатата програма, разказаха за някогашно Анхиало, показаха различните поминъци и разкриха забавни и любопитни факти от живота на един рибар. Всички присъстващи на откриващия концерт имаха възможност да си опитат от апетитните рибни хапки, приготвени с много старание и умения от ученици и учители в Професионалната гимназия по туризъм "А. Константинов“ – Поморие, под ръководството на директора Валентин Карталов. От избите на Black Sea Gold Pomorie беше осигурено и ароматно вино, което учениците от гимназията раздаваха.

Малко преди официалното откриване, в Градска художествена галерия "Дечко Стоев“ проф. Ана Кочева представи монографията “Езикът на българската кухня“. Храната е основен елемент на материалната култура и бит и е пряко свързана с икономическото и социалното развитие на обществото. Именно в храната се съхраняват традиционните черти и националната специфика на даден народ. Монографията е издадена от БАН и представя в пълнота богат и архаичен пласт от народната лексика, свързана с ежедневното и празничното хранене на българина. Проф. Кочева е съавтор с изключителен принос за научното изследване, а увлекателният ѝ разказ, подплатен с интересни видеа и примери, бе идеалната прелюдия към Рибния фест. За първи път беше представен и безплатно раздаван уникалният "Анхиалски рецептурник“. Уникален, защото съдържа повече от 30 местни рецепти на рибни деликатеси, събрани и подредени с много труд от секретаря на НЧ "Просвета 1888" Мария Ралева, ръчно изписани с невероятния почерк на хореографа в читалището Жулиета Малчева и онагледени от художника Красимира Милева.

Повече от 600 апетитни рибни блюда бяха раздадени на Рибарско пристанище – Поморие и през втория фестивален ден. Като част от програмата за Рибния фест в града, шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef приготвиха неустоими хапки за всички присъстващи. И там кулинарното участие на ученици и учители от ПГТ "Алеко Константинов“ – Поморие беше незаменимо. С вкусна храна, музика, добро настроение и с танците на момиченцата от ТФ "Фреш“ с ръководител Жулиета Малчева събитието се превърна в истинска морска фиеста. Паралелно с това, в централната градска част се проведе пленер на открито, в който се включиха художниците Пенка Чория, Валентин Узунов, Георги Динев, Женя Адамова, Иван Велчев, Милена Казакова, Нели Гочева, Станимир Видев и Христо Христов. Вдъхновени от Поморие. Те създадоха красиви платна за фонда на града.

Вечерната програма продължи с рибни ястия от традиционната българска, турска, румънска, украинска и гръцка кухня, които бяха раздавани на шатри в центъра на града, а по-късно се състоя дефиле и концерт на всички участници във фестивала.

Първото издание на Рибен фест – Поморие завърши с весел детски ден и програма "Златна рибка“ пред Дома на изкуствата в центъра. Децата рисуваха, спортуваха, танцуваха и се научиха да връзват сложни моряшки възли. Програмата се превърна в истински празник, благодарение на екипа на НЧ ‘Просвета 1888’, на ЦПЛР- Общински Детски Комплекс – Поморие и на Местна инициативна рибарска група – Поморие: Милчо Талев, Валентин Продромов, Жулиета Малчева, г-жа Таня Талева, г-жа Надя Лалева и г-жа Ани Андреева. За всички участници в забавните занимания имаше тематични подаръци.

Община Поморие и кметът Иван Алексиев изказват огромни благодарности на всички участници в организацията на фестивала и канят всички на следващото издание, което ще се състои през септември 2023 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: