Сградата на морското училище край Созопол ще се превърне в музей

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:03 / 31.03.2010
1225
Правителството прие решение, с което предостави безвъзмездно за управление на Министерството на културата сградата на Морското училище на остров „Св. Св. Кирик и Юлита" край Созопол. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата (МК). Днешното решение на Министерски съвет относно сградата - публична държавна собственост, представляваща триетажна масивна постройка с надстройка и сутерен, с разгъната застроена площ от 2 647 кв. м., ще позволи тя да се превърне в музей.

Остров „Св. Св. Кирик и Юлита" през 1965 г. е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата „Созопол". На острова се намира историческата сграда на първото в страната рибарско училище. Сградата е завършена през 1939 г. и е изпълнявала функциите на рибарско училище. В периода 1934 - 1940 г. тя става Военноморско училище, тогава е изградена и наблюдателната кула над централното й крило. След 1945 г. островът става военна зона и сградата е предоставена на военното министерство. През 2007 г. островът и сградите на него бяха отнети от Министерство на отбраната поради отпаднала нужда и бяха предоставени за управление на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На пресконференция на 23 февруари 2010 г. в Министерство на културата, в която участваха министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, бе съобщено, че остров „Св. Св. Кирик и Юлита" с площ 87 дка ще се превърне в средище на културен туризъм, а Морското училище на острова ще бъде музей. „Сградата ще бъде дарена на Министерството на културата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството с акт на правителството", уточниха тогава министрите Вежди Рашидов и Росен Плевнелиев. „Време е да поставим началото на един истински културен туризъм и да превърнем този изключително красив остров в един паметник на българската археология", каза още през февруари т. г. министър Рашидов.

„Желанието ни е остров „Свети Кирик" край Созопол да се превърне в културен център на Българското Черноморие и да привлича любознателни туристи от цял свят и затова като първа стъпка в тази насока МРРБ дарява за музейни цели на Министерството на културата сградата на Морското училище на острова", изтъкна министър Росен Плевнелиев. Двамата министри подчертаха, че с този акт се прави нещо изключително полезно за културата, за бъдещето на България, като същевременно се слага и точка на многогодишните апетити за построяването на остров „Св. Кирик" на лъскави хотели и казина.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
22.09.2010 След повече от 1,5 години о. Свети Кирик в Созопол бе отворен за
посещения
09.06.2010 Министерство на културата взе остров "Свети Кирик"
24.02.2010 Вместо казино остров Св. Кирик става музей
18.05.2009 Строят казина и развиват хазартен туризъм на остров Св. Кирик край Созопол
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).