След повече от 1,5 години о. Свети Кирик в Созопол бе отворен за посещения

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:56 / 22.09.2010
1763
Археологическите разкопки на остров Свети Кирик днес бяха открити за посещения за пръв път от години и бяха разгледани от хиляди туристи само за ден, предаде репортер на Burgas24.bg. От началото им през април 2009 година до днес свободният достъп на граждани до острова бе ограничен. Денят на отворените врати днес бе част от инициативите, свързани отбелязването на Деня на Независимостта на Република България.

Разкопките на Созополския остров Свети Кирик започнаха през април 2009 година, заради инвестиционни намерения. От момента когато пристигат първите заселници в региона , в края на 7 век преди Христа и създават Аполония това е нейният теменос и акропол защото е най-високото място, а теменос е свещено, сакрално място, защото още от края на 7 век тук археолозите намират останки от свещени , култови дейности.

Факт са останки от архаичен храм и олтар, елинистически храм, раннохристиянска базилика. През римската епоха на това място е се е почитал и Тракийският конник, за което свидетелстват две мраморни оброчни плочи на тракийския конник.

Находките показват, че тук се е намирал религиозният център на Аполония Понтика още от създаването и в края на 7-ми век пр. Хр. Заради откритията островът вече е собственост на министерството на културата.

Областният управител Константин Гребенаров призова: "Нека да спрем всякакви спекулации за казина, за яхтени пристанища, въобще за някакъв бизнес. В момента се разработва проект за превръщането му в архитектурен, археологически паметник. Той ще е отворен за свободен достъп на всички граждани на Созопол и гости на града. Сградата която виждате в момента по проект трябва да стане Музей на морското дело."

За реализацията ще се кандидатства по европейски проекти. На първо време обаче се очакват 50 хиляди лева от Финансовото министерство, с които да завършат разкопките.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
09.06.2010 Министерство на културата взе остров "Свети Кирик"
31.03.2010 Сградата на морското училище край Созопол ще се превърне в музей
24.02.2010 Вместо казино остров Св. Кирик става музей
18.05.2009 Строят казина и развиват хазартен туризъм на остров Св. Кирик край Созопол
Още новини от Регионални новини:
30% от хотелите в Слънчев бряг отварят днес
Готов е мостът от Царево за къмпинг "Нестинарка"
Откриха скелет на гигант в Дебелт
Ще позволят ли строежа на 28 вили близо до Ропотамо?
Ето каква присъда получи шофьорът на зърновоза-убиец, взел живота...
Започва делото срещу убиеца от Прилеп


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).