След трагедията в Айтос: Експерти съветват как да се избегнат подобни инциденти

Автор: Иван Сотиров
Коментари (1)
09:19 / 14.09.2020
3624
Поне 3 фактора имат отношение към тежката катастрофа в Айтос на 11 септември, при който има един загинал и шестима ранени, от които трима тежко, съобщиха от Европейския център за транспортни политики. Те са преминаване на тежкотоварен камион през центъра на града. Второ инфраструктура, която създава предпоставка за пътно-транспортни произшествия -особено при тежкотоварен трафик. Трети фактор е поведението на водача - наличие на наркотици в полевата проба, скорост на движение.

"За съжаление подобни условия на пътя не са изключение в малки и големи населени места в страната и множеството протести - последният в Поликраище, където тежки камиони се преобръщат или се врязват в къщи, алармират, че проблемите са реални и животозастрашаващи. Обичайно обаче цялата отговорност при подобни инциденти се прехвърля само и единствено върху водачите и тяхното поведение.  Другите съществени фактори, които оказват ключово влияние, се неглижират и премълчават и така оставаме обречени да повтаряме едни и същи грешки и да загиваме по пътищата", считат още от Европейския център за транспортни политики.

Според експертите решението за тези два града и другите проблемни отсечки с подобни характеристики (и село Драганово, където отново ТИР помете кола и се вряза в къща), е нова организация на движението, която освен да облекчи трафика и ежедневието на жителите, ще спаси животи. Процесът обаче изисква специализиран бюджет за пътна безопасност в дългосрочен план. В него трябва да залегнат:

Използването на модерни технологии за цялостно изследване на инфраструктурата и оценка на риска;

На база на резултатите от това изследване да се предложат конкретни мерки, обвързани с отговорни лица и целево финансиране

Подобряването на инфраструктурата да се превърне в национален приоритет, като първият етап от този процес да е тясното сътрудничество с експерти във връзка с промените на организацията на движението там, където това е основополагащ елемент за гарантиране на високо ниво на пътна безопасност

Цялостно преосмисляне на методите за обучение на водачите и създаване на нова нормативна уредба, която да не допуска системните нарушители да управляват пътни превозни средства.

На 7 септември Европейският център за транспортни политики призова да се шофира отговорно и поводът бе стряскащата статистика за първите 7 дни на месеца за нарасналия брой пътно-транспортни произшествия, загинали и ранени спрямо същия период на миналата година. За съжаление мрачната тенденция се запазва, което изисква бързи инициативи, експертно обсъждане и практическо действие на национално ниво. Междувременно от началото на месеца загиналите вече са  26, а ранените 327.

Виж коментарите (1)

Още по темата (13):
14.09.2020 Открили дрога в портфейла на тираджията, сътворил кървавия инцидент в Айтос! Оставиха го зад решетките!
14.09.2020 Тираджията, предизвикал мелето в Айтос: Искам у дома! Трябва да се грижа за дъщеря си
14.09.2020 Докараха шофьорът, предизвикал мелето в Айтос
14.09.2020 Прокуратурата иска виновния за мелето в Айтос зад решетките
14.09.2020 Двама души са с опасност за живота след касапницата в Айтос
12.09.2020 Полицаи пазят в болницата дрогирания тираджия, който сътвори адското меле в Айтос
Още новини от Регионални новини:
Борят се за живота на дете след ужасяващ инцидент в Чукарка
Бързо разкриха кражба в Бата
Родното море "изхвърли" писмо в бутилка изплува, посланието ще ви...
Несебър вече гъмжи от туристи
30% от хотелите в Слънчев бряг отварят днес
Готов е мостът от Царево за къмпинг "Нестинарка"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).