Случва ли се голямо безобразие на плажа в Созопол?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:47 / 08.12.2020
1021
Багер копае по тъмно и в проливния дъжд на Централния плаж в Созопол. Към 21 часа вечерта багерът със загасени светлини продължаваше да загребва пясък и да го струпва на купчини.  Багерът е успял да прокопае голяма част от ивицата, а според жителите на Созопол брегът се разрушава по този начин. Тази сутрин те организираха и символичен протест.

Преди две седмици, когато концесионерът започна да копае, местни жители излязоха на протест с искане изграждането на дигите да спре, съобщи bTV. Тогава от фирмата стопанисваща плажа, изпратиха позиция до медиите, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на ивицата от бурното море и обясниха, че в дясната страна плажът е изяден от

От общината заявиха, че няма никакво внесено искане за каквито и да било дейност на плажа на Созопол. Изпратени са писма до Министерството на туризма, на МРРБ, до Басейновата дирекция и до екоинспекцията и концесионера с искане за всички документи по изграждане на диги. Засега няма отговор от нито една от институциите.

Становището на Министерството на туризма преди снощното разкопаване на плажа е, че са констатирани неизпълнения на договорни задължения   изграждане на защитни пясъчни валове, за които е използван пясък от заливаемата площ на морето. Това е нарушение от страна на концесионера да опазва околната среда, флората и биологичното разнообразие. Няма право да се допуска движение на моторни превозни средства върху плажа, които могат да унищожат, увредят или доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж. Предстои нова проверка.


Виж коментарите (2)

Още по темата (6):
14.01.2021 Спешна проверка на плажове Созопол-централен и Харманите
14.01.2021 Проливните дъждове и бурното море са "изяли" плажовете на Созопол
09.12.2020 И Басейнова дирекция със спешна проверка на Централния плаж в Созопол
08.12.2020 Стопанинът на плажа в Созопол каза защо багер вдига пясъчни диги посред
нощите
08.12.2020 Министерството на туризма откри нарушения при разкопаването на плажа в
Созопол
20.11.2020 В Созопол протестираха срещу изграждането на защитни диги на плажа
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).