Възстановяват горите по Черноморието

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:00 / 03.10.2011
2521
Туристи ще участват във възстановяването на дъбовите гори по Черноморието. Над 1100 декара край курортите Слънчев бряг и Албена ще отново залесени, след като са изсечени преди години. Средствата са осигурени по програма "Life+" на Европейския съюз и обхващат защитените зони по НАТУРА 2000 "Емине - Иракли" и "Долината на река Батова".

Гора, вместо бетон

До малкото оцелели дъбове край Слънчев бряг ще бъдат залесени нови 120 декара. Вековната дъбова гора, простирала се тук до преди 50-60 години, е изсечена. Заместват я полуизсъхнали иглолистни дървета.

"Те не са типични за тези местообитания, за този район, те са за по-голяма надморска височина. Ще се възвърне естественото състояние на гората... Това ще стане по естествен начин, чрез засаждане на семена, които събираме от същите места", каза инж. Янко Георгиев - лесничей, ДЛС - Несебър.

Други 1000 декара ще бъдат залесени край Албена

Дръвчета там ще садят и най-малките - в т.нар. "ученически гори", както и туристи, предимно от Скандинавия.

Възстановяването на естествените дъбови гори ще увеличи и животните. А това ще даде път на ловния туризъм. Идеята е на Агенцията по горите, държавните горски стопанства в Несебър и Балчик, и експерименталната станция по дъбови гори в Бургас.

Източник: bTV


Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Мъж от Винарско държи незаконни оръжия в дома си
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...
Колко нови жилища построиха в Бургаско от началото на годината?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).