Много въпроси след интервюто на Петър Волгин пред руска телевизия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
13:34 / 28.12.2023
1198
"На какво основание МВнР е издало виза и разрешение на екипа на тази руска официална медия, която е забранена за излъчване в ЕС, да влезе в България и да прави интервюта и то по празници", пита Илиян Василев във фейсбук.

"Случайното" интервю на Волгин с канал Россия-1 ме принуждава да задам следните въпроси.

1. На какво основание МВнР е издало виза и разрешение на екипа на тази руска официална медия, която е забранена за излъчване в ЕС, да влезе в България и да прави интервюта и то по празници, след като техният МИД (Министерство на външните работи, бел. ред.) изгони и последния български журналист и на практика сме в режим на взаимна забрана за журналисти?

Този въпрос е още по-смислен в контекста на очебийния факт, че тази телевизия "воюва" срещу България с материалите, които прави, в случая - с предавания, които разделят българското общество. За сведение на минувачите, за да действа в София, екипът на Россия-1 е получил визи и то не туристически и би трябвало да е обявил целта на визитата си. Значи някой в МВнР му е помогнал.

2. Ръководството на БНР би трябвало да вземе мерки, защото очевидно Волгин е ампутиран от чувство на колегиалност и солидарност, след като дава интервю на канал от страна, която изгони собствения кореспондент на БНР в Русия? Ако приемем, че сме в състояние на война, и в момента Кремъл е активирал всички руски служби и пропаганди да работят срещу България, правителството и най-вече истинската атлантическа част в сглобката, то действията на Волгин са съставомерни. Няма да използвам правосъдните стандарти на Русия в този момент - "за дискредитация на армията", а нашите собствени - "за поставяне в услуга на чужда държава". Аргументът "свобода на словото" не касае чужда агентура и действия против законно избраните власти, който стимулира "разкол" между "обикновените" хора и властите - ключова опорна точка на Кремъл.

Пропагандаторът Волгин защити и пишман професорката от СУ, която призова за нова окупация на България от страна на Червената армия. Защото Възраждане, БСП и всички проруски сили иначе власт няма да помиришат.

Та въпросът ми е, защо ръководството на БНР не санкционира тази елементарна липса на солидарност на Волгин с негов колега?", пише в своя пост още Василев.

"Россия 1" е част от списъка с руски медии, на които е забранено да излъчват и нямат лиценз на територията на ЕС. Телевизията е считана за използвана от руското правителство като инструмент за манипулиране на информацията и насърчаване на дезинформацията относно нахлуването в Украйна, включително за пропаганда, с цел да се дестабилизират съседните на Русия държави, ЕС и неговите държави членки.

Виж коментарите (5)

Още по темата (4318):
02.06.2024 "Френски войници, убити в Украйна": Българин, украинец и германец поставиха празни ковчези до Айфеловата кула
27.05.2024 В Брюксел са гневни заради ветото на Унгария, блокиращо помощта за Украйна
27.05.2024 Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия
27.05.2024 Столтенберг: Няма да изпращаме натовски бойни единици в Украйна
22.05.2024 Може да изпратите стари мобилни телефони, таблети и компютри за Украйна!
15.05.2024 Блинкен свири на китара и пя в бар в Киев
Още новини от Национални новини:
Марков поддържал "директен канал" с Москва?
Божидар Божанов от ПП-ДБ: Много грешки направихме
Градушка с големина на орех удари павликенски села
Сериозни промени в разписанията на влаковете
Въвеждат ограничение на движението по ул. "Янко Комитов", ще копа...
Приеха реда за прехвърляне на отпуск за бременност и раждане


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).