Разпродадоха всички семена за новия сорт домати "Розово сърце"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:36 / 01.09.2016
3510
Разпродадоха всички семена за новия сорт домати "Розово сърце". Това обявиха от Селскостопанската академия, цитирани от "Телеграф". Този сорт е разработен от Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив и бе представен за първи път пред две години. 

След като беше тестван в института, миналата година е бил патентован и от тази година вече се продават семена. От института отчитат рекорден интерес, тъй като всичко е разпродадено.

"Създадохме "Розово сърце" чрез многократен индивидуален подбор в местна популация домати, известна в района на Пловдив като "Момино сърце", казва създателката на новия сорт доц. Даниела Ганева.

Доматите сорт "Розово сърце" са интензивно розови, сърцевидни, много едри, със средна маса 300-550 грама. Достатъчно твърди са, но с нежна кожица и текстура. 

Отличават се с приятен сладък вкус и са предназначени за свежа консумация. За разлика от розовите домати са издръжливи на транспортиране.

Отглеждат се в култивационни съоръжения и на открито. Добивът варира от 4800 до 5500 килограма от декар.

Сред другите патентовани зеленчукови култури от института са картофи сорт "Павелско", които са специализирани за производство на чипс.

Отличават се с изключително високи добиви - над 3500 килограма от декар. Сортът се характеризира с полска устойчивост на вирусни болести и мана, както и с отлични вкусови качества.

Институтите кум Селскостопанската академия миналата година са патентовали също така 8 сорта пшеница, 2 сорта тритикале, по един сорт ечемик и царевица, както и червена детелина, бял риган и пролетен фуражен фий.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
Има ли шанс стойността на имотите да започне да се понижава?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).