Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
5000 лева гаранция за "бомбаджията" Войчех Маевски
Автор: Екип Burgas24.bg 12:13 / 22.11.2015Коментари (0)1368
© Bulfoto
Бургаският окръжен съд взе мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лева спрямо полския гражданин Войчех Маевски. Срещу него е образувано досъдебно производство по обвинение в това, че на 19.11.2015 год. застрашил сигурността на въздухоплавателно средство - самолет "Еърбъс А320" на авиокомпания "SMALL PLANET", осъществяващ полет P 78015 от гр. Варшава, Полша до Хургада, Египет. Маевски съобщил по време на полета на член на екипажа - стюарда в самолета, че на борда има бомба, информация за която знаел, че е лъжлива. Това довело до прекратяване на полета и до принудително приземяване на самолета в 05.48 часа на 19.11.2015 г. на Летище - Бургас в гр. Бургас и евакуация на екипажа и пътниците.

Днес Окръжна прокуратура Бургас поиска срещу Маевски да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, като се мотивира с тежестта на повдигнатото му обвинение, за което е привлечен да отговаря. Престъплението е довършено на територията на Република България в гр. Бургас, където едва след евакуацията на пътниците и екипажа на самолета заплахата е преустановена. От извършените до момента процесуално-следствени действия са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че именно обвиняемият е извършил престъплението. Според прокурора това е единствената адекватна мярка предвид обстоятелството, че Маевски е чужд гражданин и за да може в максимално кратък срок да се приключи разследването. Той няма адрес за призоваване в страната, от което може да се направи извод, че е налице реална опасност да напусне пределите на страната и да се укрие.

Защитникът на Маевски пледира пред съда да не уважава искането на прокуратурата. Според адвоката липсва обосновано предположение, че неговия подзащитен е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Той посочи, че от разпитите на всички свидетели става ясно, че нито един от пътниците не е чул или е разбрал за казаното от обвиняемия. Единствено стюарда е чул два пъти произнасянето на думата - бомба от страна на Маевски. След което е съобщил на главната стюардеса, за това което му е станало достояние, а тя е уведомила капитана на самолета, който е предприел действия по принудително приземяване. По време на полета Маевски е обсъждал разговор, проведен предната вечер със свой приятел, за поставена бомба в руски самолет, който е бил свален над Египет. Става въпрос за едно недоразумение и интерпретация на информацията относно руския самолет. Защитникът посочи, че по делото няма и доказателства обвиняемия да се укрие. Той е с чисто съдебно минало и не е издирван от нито един контролен орган. Адвокатът счита, че всяка друга мярка може де е адекватна и не може само тежестта на повдигнатото му обвинение да е предпоставка за налагане на най - тежката мярка за процесуална принуда. Той помоли съда да му наложи по-лека - домашен арест, като му осигури място, където да бъде настанен до приключване на наказателното производство, парична гаранция в размер на 2 000 лева, подписка или забрана да напуска пределите на страната, с което ще може да се реализира наказателната отговорност на Маевски.
В съдебната зала Маевски заяви, че се извинява за стореното и много съжалява. Той не се съгласи с повдигнатото му обвинение и заяви пред съда, че се чувства зле и преживява тежко факта, че е бил неправилно разбран.

Окръжен съд Бургас, като взе предвид представените по делото доказателства и становищата на страните, прие за установено, че Маевски е привлечен да отговаря за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода. Като пътник на полет Р 78015 с дестинация Варшава - Хургада е бил залят с вода от стюарда на самолета. След изказано от него негодувание, стюардът се е пошегувал, че в Хургада времето е топло и панталонът му ще изсъхне. Отговаряйки на шегата на стюарда, обвиняемият е изразил съмнение дали самолетът ще пристигне в Хургада, като при тези свои съмнения той споменал думата "бомба". Неуместната шега от страна на Маевски е предизвикала притеснение в стюарда, който е докладвал на екипажа за наличието на бомба на самолет. В последствие с обвиняемия е бил проведен разговор от страна на стюардеса на полета, пред която обвиняемият се извинил за неуместната си шега и дори целунал ръката на й в знак на извинение. Въпреки това негово извинение, било докладвано на командира на самолета, че е възможно на борда да има бомба и същият, действайки съгласно инструкциите, поискал разрешение за кацане на Летище Бургас.

Действително, деянието, предмет на обвинението срещу Маевски, с оглед на неговите конкретно проявени характеристики и засегнатите обществени отношения, бележи висока степен на обществена опасност. Доказателствената съвкупност, обаче по делото позволява да се направи извода, че обвиняемият не е действал умишлено, а провокиран от един битов конфликт и под влияние на употребено известно количество алкохол, е отправил неуместна шега към стюарда.

Изхождайки от всичко това и предвид отсъствието на доказателства по делото, насочващи към други противоправни прояви на обвиняемия, включително и чистото му съдебно минало, съдът намери, че личната обществена опасност на обвиняемия не е завишена.

Съдът отчете на следващо място и обстоятелството, че към момента доказателствената съвкупност по делото е обезпечена, тъй като всички свидетели по делото са разпитани пред съдия от Бургаския окръжен съд, след което същите са напуснали пределите на Р България. Обективно, към момента задържането на обвиняемия не би обслужило наказателния процес в неговата досъдебна фаза, а би се превърнало в предварителна санкция срещу Маевски, което би противоречило на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, както и задължителното тълкуване нормите на Наказателно-процесуален кодекс, дадени в Тълкувателно решение № 1/2002 год. на ОСНК на ВКС.

С тези мотиви, Бургаският окръжен съд намери, че адекватна мярка за неотклонение, с която ще бъдат постигнати целите на закона в случая се явява парична гаранция в размер на пет хиляди лева. Същата в достатъчна степен ще гарантира бъдещо правомерно поведение на обвиняемия и ще обезпечи явяването му пред органа по разследване, с оглед срочното и законосъобразно приключване на воденото наказателно производство.
Актът на съда може да бъде протестиран и обжалван в 3-дневен срок. Евентуалната въззивна мярка е насрочена в Апелативен съд Бургас на 27.11.2015 г. от 14.00 часа.




Още по темата: общо новини по темата: 23
23.03.2016 »
29.12.2015 »
26.11.2015 »
22.11.2015 »
22.11.2015 »
22.11.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: