Борисов се закани, че няма да даде на Русия и лев за "Бургас - Александруполис"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:29 / 28.12.2011
1635
"Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас - Александруполис". Това заяви вчера в Русе премиерът Бойко Борисов по повод на изявлението на руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че България ще трябва да погаси разходите по проекта за строителството на петролопровода.

В началото на месеца България обяви, че се отказва от проекта, защото е икономически неизгоден. Заедно с това кабинетът гласува и постановление, с което се увеличава капиталът на българския акционер в международната проектна компания с 12.8 млн. лева., които да се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към компанията.

Според сметките на Шматко дългът на България от 6.2 млн. евро ще бъде предоставен за погасяване от страната ни. По думите на министъра всички понесени разходи ще бъдат съгласувани с българската и гръцката страна, която е третият участник в проекта. Натрупаните задължения от България са заради отказа в няколко последователни години да заплаща таксата за участие в проекта, която се използва за управление на Международната проектна компания "Трансболкан пайплайн".

В нея 51% държи консорциум от руските държавни "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", 24.5 процента има българската "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис - БГ", чийто принципал е Министерството на финансите. Останалият дял е на гръцкия консорциум между "Хелпе - Траки" с 23.5% и гръцката държава с 1%.

Въпреки отказа на България от участие в петролопровода проектът остава изключително важен за Гърция. В средата на декември министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Георгиос Папаконстантину заяви, че съжалява много за конкретната позицията на българското правителство в момента и се надява да се намери решение на съществуващите проблеми.

"Готови сме да влезем отново в преговори с останалите две заинтересовани страни, за да намерим възможност да реализираме проекта под някаква друга форма", посочи гръцкият министър.


Виж коментарите (1)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Новини от Бургас:
Много дъжд до часове
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).