Бургас против Хелоуин! Учителките да не преподават "викане на духове" в час

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
17:20 / 31.10.2016
8169
Бургаски родители и тази година анатемосаха натрапването на Хелоуин в училищата. Отворено писмо на недоволството е вече изпратено на министъра на образованието и науката Меглена Кунева, научи Burgas24.bg

Според Нели Тончева, инициатор на Фейсбук-общност против Хелоуин в училищата и детските градини, празникът няма място в образователните институции, тъй като е невъзпитателно, още по-малко в навечерието на действително национален празник като Денят на народните будители.

Ето какво гласи писмото на Нели Тончева до министър Кунева:

"Уважаема г-жо Министър,

Пиша Ви от името на хиляди български родители, възмутени и разтревожени от това, че в училищата и детските градини, посещавани от децата ни, празнуването на Хелоуин се превърна в масова практика, организирана от учители и директори и усърдно стимулирана от местните търговци.

Отдавна ролята на училищата в популяризирането на Хелоуин не се свежда само до позволяването на бал с маски след часовете или организирано посещаване на "зоните на ужаса" в мола. На много места Хелоуин е тема в учебните занятия по различни предмети, а отбелязването му под различна форма в учебните сгради започва още от първия ден на м.октомври. Децата и учениците не просто са осведомявани за обща култура относно този "празник", а са насърчавани да го преживяват през всички сетива - от рисуването на страшни образи, обличането като духове и вампири, изработване на атрибути на смъртта, слушането на зловещи разкази от учителки в костюм на вещица или указания как се викат духове от учителка по литература, до правенето и яденето на сладки във вид на отрязани пръсти и много други подобни примери, с каквито лично сме запознати като родители.

Разбира се, всичко това се представя като забавно и безобидно, но докато празнуването на Хелоуин се случва в самите образователни институции, по инициатива или с позволение на учителите, и обект са всички деца и ученици, без да имат избор да го направят само в свободното си време или пък изобщо да не го правят,

НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПИТАМЕ:

1. КЪДЕ и ако да, ЗАЩО в учебния план на светското българско училище е заложено изучаването и празнуването на този чужд за традициите ни, езически по произход, наситен със зловеща символика и лишен от нравствени ценности празник?

2. С какво празнуването на Хелоуин в училищата и детските градини има принос за детското образование, култура и естетическо възпитание?

3. Кой и по какъв начин гарантира, че децата няма да имат реални страхови преживявания и емоционални травми от идентифицирането им с призраци и зли духове, от притъпената им чувствителност към грозното и зловещото, от размиването на границите между добро и зло?

4. Има ли регламент и ако да - къде, за това какво е допустимо и какво не, в избора на костюми, украса и начин на празнуване на Хелоуин в българското училище така, както е в много американски и западноевропейски детски градини и училища?

5. Одобрявате ли това, че училищата не само приемат и разпространяват рекламните хелоуински материали, но и организирано водят децата ни в тези търговски обекти, в които децата са основният обект на "забавление" чрез лабиринти на страха, часове по ужас, срещи с призраци и зомбита и други подпбни.

Нашата родителска общност е убедена, че празнуването на Хелоуин в детските градини и училища е НЕвъзпитателна, НЕобразователна, НЕестетична и дори ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите и затова мястото й НЕ Е там. Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Денят на народните будители!

Когато поверяваме децата си на учителите в детската градина и учебното заведение, очакваме те да се ръководят от базовите ценности на българската култура и християнски добродетели, да защитават емоционалното здраве и интереси на всички присъстващи деца и дори формите на забавление да бъдат съобразени с тези водещи принципи.

И понеже случващото се по повод Хелоуин е в разрез с тези принципи, ние споделяме с поверената Ви институция своята родителска загриженост и очакваме с внимание Вашата лична и професионална позиция по поставените въпроси".

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП
Бургазлия се прости с колата си
Важни съвети от БАБХ за великденската трапеза
Много дъжд до часове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).