Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас се обединява срещу битовата престъпност
Автор: Екип Burgas24.bg 14:46 / 06.06.2014Коментари (0)1184
©
Общо 7 високопроходими автомобила са предоставени през последните няколко години от Община Бургас на кметовете на малките населени места. Това е една от мерките за подпомагането на действията на полицията в борбата срещу битовата престъпност.

Това каза зам.-кметът Красимир Стойчев по време на пресконференция, посветена на борбата с нарасналата битова престъпност. В нея взеха участие още секретарят на Общината Божидар Кънчев, омбудсманът Таньо Атанасов, териториални директори, кметски наместници и кметове на населени места, представители на ОД МВР - Бургас, жандармерия, окръжна и районна прокуратура и домоуправители от целия град.

Много от кметовете и кметските наместници съобщиха, че средствата, с които полицията разполага, са недостатъчни, за да се справят с нарастващата престъпност. Зам.-кметът Красимир Стойчев констатира, че Община Бургас е осигурила до момента над 55 000 лева собствени средства, за подпомагане органите на МВР в работата и за осигуряване на сигурността на гражданите. Той прикани всички участници на срещата да стимулират гражданите да не се страхуват и да сигнализират на органите на реда за всяко едно престъпление, без значение за неговата стойност и големина. По идея на кмета на Бургас Димитър Николов като стимул за жителите на населените места, оказали съдействие на органите на реда, Общината ще изгради детски и спортни площадки, зони за отдих и др. в зависимост от техните нужди.

Секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев уточни, че проблемите варират между селата, градовете и кварталите. Единственият начин според него за справяне с многото и разнообразните престъпления е само един - съдействие между Община, Полиция, Прокуратура и граждани.

Всички кметове и кметски наместници застанаха зад общата позиция, че има нужда от повече полицейско присъствие през нощта, защото тогава се случват повечето престъпления.

Представителят на ОД МВР - Бургас г-н Симеонов изнесе данни за престъпната дейност през 2013 и 2014 година, като констатира, че в Горно Езерово, Долно Езерово, Рудник и Черно Море има повишаване на битовата престъпност. В повечето случай това се изразява в кражби от дворовете, прекъсване на електрическата мрежа, набези на гробищни паметници и др.

Много от участниците констатираха факта, че заради тежката процедура по подаване на жалби много от гражданите не сигнализират за кражбите пред отговорните институции.

Една от практическите мерки, които бяха набелязани, бе в малките населени места да се сформират доброволни звена от местни жители за осъществяване на превантивен контрол и съдействие на органите на МВР.

Кметовете на Крайморие и Димчево обясниха, че благодарение на действията, предприети от полицията и тяхното присъствие, престъпленията са намалели и показаха своето задоволство от добрата работа между тях и службите на реда.

В края на срещата участниците се споразумяха в рамките на един месец отново ще се проведе втора среща, на която ще се обърне внимание на това какво е направено и какви бъдещи мерки трябва да бъдат предприети.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Абитуриентски балове
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: