Бургас въстана срещу мръсния въздух! Хора с плакати и противогази обсадиха Общината, искат адекватни действия от институциите!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
12:48 / 17.01.2018
8413

Десетки граждани от всички комплекси на Бургас се събраха пред сградата на общината, където в момента заседава Постоянната комисия по опазване на околната среда и водите към местния парламент, предаде репортер на Burgas24.bg. С плакати, маски и противогази те призоваха институциите да действат адекватно срещу замърсяването на въздуха и да вземат всички необходими мерки.

Повод за протеста, организиран от Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан" и Организацията за закрила на българските граждани, станаха зачестилите сигнали от определени комплекси на Бургас за обгазяване от страна на "Лукойл" и "Кроношпан".

"Тази задушлива миризма се усеща само в определени квартали. Последният сигнал, който подадеох до РИОСВ беше на 5-и януари. Протестът не е планиран, а е спонтанен, видно е, че нещата в Бургас не са такива, каквито ни ги представят от институциите", каза председателят на ИК Стоян Грозев.

"Настояваме отговорните институции да извършват адекватни проверки, а държавата да контролира институциите да си вършат съвестно работата. Битката, която водим срещу замърсяването на въздуха не е от днес или от вчера. Първите резултати са налице - имаше издадени предписания на "Кроношпан" и те бяха изпълнени. Другият проблем, срещу който се борим са окислителните езера, но по него все още няма развитие. Както е известно, миналата година подадохме сигнал до прокуратурата, но и от там все още нямаме официален отговор", коментира пред Burgas24.bg лидерът на ОЗБГ Стефан Петров.

Сред протестиращите имаше и младо момиче, което бе дошло с кислородната маска на покойния си баща. С насълзени очи тя сподели пред наш репортер, че мъжът се е споминал вследствие на онкозаболяване, причинено от мръсния въздух.
 
"Не можах да спася него, но го дължа на себе си, затова съм тук и настоявам за адекватни мерки. Всички знаем кои са основните замърсители на Бургас, но ни замазват очите с манипулирани данни. Заслужаваме да дишаме чист въздух", каза през сълзи младата бургазлийка.

"Бургас има право да диша" и "Град без чист въздух = град без бъдеще" са част от посланията, отправени от гражданите пред сградата на общината. Те настояха всички данни за замърсяването на въздуха, както и на регистрираните заболявания да бъдат публично оповестявани. В разгара на протеста организаторите Стефан Петров Стоян Грозев връчиха официална декларация с искания на Постояннната комисия по опазване на околната среда и водите.

"Виждаме се какво се случва около нас - колко бургазлии боледуват от онкологични и респираторни заболявания. Имаме замърсен въздух. В последните дни нивата на допустимите норми в Долно езерово и на много други места отново са завишени. Има програми и стратегии, които трябва да се изпълняват. В Пловдив хората решиха да съдят общината, затова, че не се изпълнява стратегията за чистия въздух. Може би и ние трябва да го направим в Бургас", предложи Даниела Божинова.

*Какви искания отправиха бургазлии към Постояннната комисия по опазване на околната среда и водите - Гледайте повече в нашето видео!


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)

Още по темата (27):
06.02.2019 ОЗБГ пита институциите за отрязаните дървета край "Кроношпан"
19.11.2018 Министър Димов посети Бургас, обсъди мерки за подобряване работата на "Кроношпан“
13.11.2018 Живко Табаков: Референдумът за чистия въздух в Бургас ще покаже имат ли доверие гражданите в институциите
13.11.2018 Общински съветник пита колко ще струва на бургазлии референдумът за въздуха
12.11.2018 Кметът Николов подкрепя инициативата на общинските съветници за чистота на въздуха! Предлага допълнителни мерки
02.11.2018 Засилват екоконтрола на "Кроношпан“! Граждани се включват в проверките
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).