Бургазлия обори с аргументи поскъпването на градския транспорт. Съгласни ли сте с него?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
14:10 / 18.10.2017
19450
Бургазлията Атанас Стоянов изтъкна редица доводи против повишаване цената на пътуването с градския транспорт в Бургас, установи справка на Burgas24.bg. Мотивите си срещу планираното увеличение от 30 стотинки гражданинът е изложил пред бургаските общински съветници, от които зависи дали ще одобрят решението на предстоящото им заседание в края на месеца.

Публикуваме писмото с минимална редакторска намеса:

От медиите, а по-късно и от сайта на Община Бургас научих за постъпило искане от "Бургасбус" ЕООД с вх. №08-00-6621/13.10.2017г. В него се иска общински съвет Бургас да промени досегашната тарифна политика и съществено да увеличи цената на транспортните услуги. В тази връзка изразявам своето, както и на много други граждани становище:

Натрупаните от "Бургасбус" ЕООД допълнителни разходи не са по наша вина, не са подобрили качеството на обслужване на значителна част от линиите на градският транспорт и се отнасят за някои допълнителни линии от новата транспортна схема, причинила неудобства на значителна част от пътуващите. Въведените средства за информация, видеонаблюдение, електронни устройства за позициониране и др. подобни не са необходими на редовно пътуващите, които отдавна са научили маршрута, разписанието, спирките и знаят как да се ориентират. Тези нововъведения са необходими на туристите, гостите на града и рядко ползващите градският транспорт. Много от масовите линии се обслужват от автобуси, наети от община Бургас съгласно описания в искането на "Бургасбус" ЕООД договор и обслужването там си е същото през всичките години на експлоатацията им. Едно бъдещо увеличение на цената за превоз би отблъснала редовно пътуващите работещи граждани, които не ползват никакви преференции и отстъпки (като пенсионери, ученици и други правоимащи) от ползването на градски транспорт и би ги мотивирало да търсят други алтернативи.

В по-голямата част от линиите в града "Бургасбус" ЕООД е монополист, но все пак не липсва и конкуренция и в момента част от гражданите разполагат с алтернативата да ползват и други превозвачи (например линия 3 в по - голямата си част е значително конкурирана). Идеята да се предпочита градският транспорт пред автомобилният няма как да се осъществи с увеличаване на превозната му цена. По отношение на гореизложеното смятам, че е оправдано да се увеличи така както е предложено само цената на закупеният от борда на превозното средство билет на 1,50 лв. Това би засегнало основно туристи, гости на града и рядко пътуващи. Базовата цена от 1,30 за електронен билет смятам за твърде висока. Все пак до 15.07.2017г. можеше да се закупи пакет електронни билети по 0,80 ст., в момента има пакети по 0,90 и предстоящото му покачване е твърде голямо и би трябвало да се преразгледа.

За редовно пътуващите, които ползват само една линия, искам да се въведе превозен документ "Абонаментна карта" (сега го има само по някои градски линии), който ако не се предприеме предложението за увеличаване на базовата цена за градски транспорт (в момента 1 лв.) да се продава на досегашната му цена от 42,50 лв., а ако се приеме увеличението на базовата цена на билета за градски транспорт съответно да се увеличи със процента на увеличение базовата му цена.

Виж коментарите (8)

Още по темата (6):
30.11.2017 Днес последно се возим за левче, от утре билетчето в Бургас е по-скъпо!
28.11.2017 Окончателно: Билетчето за градския транспорт скача на 1,30 лв.
21.10.2017 Много сме силни… но само в интернет! Никой не се появи на протеста срещу поскъпването на градския транспорт в Бургас
18.10.2017 Бранят билетчето от левче! Ще се вдигне ли Бургас срещу скъпото пътуване в градския транспорт?
13.10.2017 Как бургазлии приемат поскъпването на билетите за градския транспорт? Резултатите в анкетата на Burgas24.bg ще ви изненадат!
11.10.2017 Цената на билетчето в Бургас скача от ноември
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).