Ето ги окислителните езера край "Меден рудник", които могат да предизвикат екокатастрофа в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:28 / 31.07.2017
12173
Спешна проверка на окислителни езера, които се намират в котловината между Мандренското езеро и морето - в областта на местност Пода, направиха лидерът на ОЗБГ Стефан Петров, общинският съветник Константин Бачийски и д-р инж. Димитър Николов, дългогодишен специалист в дирекция оперативно управление на Нефтохим Бургас. Действията им са във връзка със сигнала на инж. Николов, за който Burgas24.bg съобщи миналата седмица.

"От снимките и видеата ще добиете представа как сме тровени години наред. Окислителните езера се намират в местността Пода, която е до град Бургас. В тази местност са изхвърлени десетки хиляди тона отрови, които са причина за респираторни заболявания на стотици, че може и на хиляди деца. Отровите са били изхвърляни в продължение на години", отбелязва Стефан Петров.

По думите му, проблемите, които създават тези отрови са няколко:

- отровите проникват в почвата и подпочвените води, и се разпространяват. Последиците са фатални за флора и фауна;

- отровите се изпаряват във въздуха, вятърът духа изпаренията към града и е налице тровене на бургазлии, придружено с отвратителна миризма;

- тези отрови достигат и до морето, отново с фатални последици за флора и фауна.

"Разказаха ни, че през седмицата има камиони, които идват и изхвърлят боклуци в едно от по-малките езера.


Пречиствателната станция не работи и не би трябвало да се изхвърлят отровите, но се оказва, че не е така. Тровенето продължава, продължава и институционалното безхаберие.


Ние, обществото, трябва да вземем мерки, за да спрем това тровене. Последиците са за всички нас: ние дишаме този въздух, ние се разхождаме в природата, нашите деца също. От нас зависи как ще се справим с огромния проблем!

Една от причините град Бургас да е потънал в задушлива миризма през малките часове на денонощието са тези езера. Малкото езеро, което се вижда на клипа, според инж. Николов, е резултат от голямото. Тоест, отровите от голямото избиват през почвата и се е получило малкото езеро.

Проблемът е огромен и може да доведе до екокатастрофа, ако вече няма такава. Ще бъдат алармирани институции, хора, медии и обществото. Не трябва ад позволяваме на шепа хора и на шепа продажни управляващи да се разпореждат със здравето на стотици хиляди.

Инж. Николов ще разкрие и схема за източване на пари - кражба. Става въпрос за милиони левове. При проверка от институциите лесно ще се установи истината. Говорим за обективна проверка, а не за проверка, обслужваща нечии интереси и проверка, която е резултат от корупция", категоричен е лидерът на ОЗБГ.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (2):
12.09.2017 Специалист: Окислителните езера край "Меден рудник" са най-жестоката язва за здравето на бургазлии
24.07.2017 Бургазлии, страдате ли от необяснимо главоболие? Може да се дължи на обгазяването от "Лукойл"
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).