"Гражданска защита": Ограничете пътуванията с автомобили в районите с обилен снеговалеж

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
17:35 / 16.12.2010
3570
Гражданите да намалят до минимум пътуванията с лични автомобили в районите с обилен снеговалеж и значителна снежна покривка. Това каза инспектор Людмил Минчев - оперативен дежурен в "Гражданска защита" към МВР. Когато пътуването е неотложно, да проверят автомобилите си дали са оборудвани за експлоатация в зимни условия - зимни гуми, вериги в багажника, зимна течност в резервоарите за радиатор и за чистачки. За себе си да са топло облечени, както и да имат заредени батерии на мобилните телефони.

Той призова гражданите да спазват точно указанията на контролните органи. В това число - да отбиват от пътя, за да дават възможност на снегопочистващите фирми да си свършат работата.

От запад на изток снеговалежът намалява, а през нощта и утре ще продължи най-вече в североизточните части.

Най-засегнати до момента от обилния снеговалеж са областите в Югозападна България - Кюстендил, Благоевград, Перник, Пловдив, София, Пазарджик, Кърджали, Смолян.

"Нашите сили и средства са реагирали на многобройни сигнали за изтегляне на автомобили, ТИР-ове, цистерни, които по високите места са излезли от пътя поради заледяване. За щастие няма загинали, няма и тежко пострадали", каза още инсп. Минчев.

По-сериозните инциденти са свързани с пострадали при пътни произшествия в градовете Хасково и Плевен. Причината и за двата инцидента е подхлъзване на колите, излизане от пътя и преобръщане. Вследствие на това хората са били нарязани от стъкла, но са без опасност за живота.

Инсп. Минчев обясни, че много автомобили не са подготвени за есенно-зимни условия. Били са с летни гуми, неподходящо обородувани и не са имали вериги.

Пътищата в страната са проходими при зимни условия. Забранено е движението на тежкотоварни автомобили в повечето Старопланински проходи. Слагането на вериги там е задължително.

Очакват се опасни заледявания в цялата страна в нощните часове и утре рано сутринта. "Заледяванията за този сезон са нещо нормално. Дори след като бъде извършено опесъчаване, след няколко часа при интензивно движение и продължаващ снеговалеж, заледяването е почти гарантирано", посочи инсп. Минчев.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (6)

Още по темата (11):
22.02.2011 Код "жълт" е обявен в Бургаска област
21.02.2011 Цяла седмица ще вали сняг
18.11.2010 Синоптици отложиха лютата зима
17.11.2010 Инж. Петко Арнаудов: Община Царево разполага с бойна машина за зимата
15.11.2010 Веселин Василев: Готови сме за посрещане на зимата
15.11.2010 В Царево обсъдиха подготовката за зимата
Още новини от Новини от Бургас:
На това място бургаските абитуриенти ще си направят обща снимка
Отличиха най-успешните бургаски учители
Така ще изглежда зала "Младост" и района около нея след ремонта
Муден ремонт на улица вдига бургазлии на протест
Тези съгрешили в Бургаско шофьори преспаха в ареста
На 24 май тези автобуси ще се движат на по-малки интервали в сутр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).