Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Инвестират в осигуряване на довеждаща инфраструктура до индустриалните зони на Бургас
Автор: Иван Сотиров 18:01 / 29.01.2021Коментари (0)2944
©
Продължават инвестициите в осигуряване на довеждаща инфраструктура до индустриални терени със заявени инвестиционни намерения, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов при представяне на Бюджет  2020, предаде репортер на Burgas24.bg.

Изчерпването на капацитета на свободните терени в Индустриален логистичен парк в ПЗ Север наложи да се търсят нови възможности за осигуряване на индустриални терени. Там инфраструктурата е напълно изградена, а през 2021 г. ще започне строителство върху последните останали незастроени имоти. Инвестициите, които ще се изпълнят, са за изграждане на производствена база за седалкови системи, регионален логистичен, сервизен и учебен център за доставки на техника от Mitsubishi Heavy Industries и производство на фолиа за хранителната и медицинската индустрия, за което са подадени документи в Българската агенция за инвестиции за сертифициране на инвестиционния проект с клас А, обяви Николов.

Работата по обособяване стартира през 2018 г. с изготвяне на подробен устройствен план за територия от 600 декара в Южна промишлена зона на града. Общината засипа и подравни блатистия терен. Готови са инвестиционните проекти за изграждане на техническата инфраструктура на зоната. Започна изместването на съществуващите ЕЛ и ВиК комуникации, след което ще стартира и изграждането на довеждащата инфраструктура на зоната.

Към Фаза 2 на Индустриалния парк имат интерес 8 инвеститори, които са заявили изграждане на производства в областта на хранително - вкусовата и промишленост; производство на алуминиеви профили; производство и асемблиране на компоненти в електрониката; производство на ел. инсталации, климатизации; производство на надстройки за специализирани автомобили; производство на контейнери за отпадъци. Заявените инвестиции във Фаза 2 до този момент надхвърлят 100 млн. лева, а броят на заявените работни места е около 1000.

За Трета фаза на индустриалния парк е предвидена територия от 150 дка (9-ти километър, посока кв. "Ветрен"), която вече е с променено предназначение. През тази година имотът ще бъде прехвърлен в собственост на Индустриален и логистичен парк. Това ще даде възможност да се изработи Подробен устройствен план за проектиране трасета на довеждаща инфраструктура до имотите.

Индустриална зона Българово е другата зона, където Общината продължава да инвестира средства за изграждане на инфраструктура. Общата площ е 110 дка, като са закупени терени от 7 компании. Функционират базите на фирма "Мегатрон" и на италианската фирма "Стратeджия", която произвежда елементи за обувната промишленост. През 2021 г. там ще започне строителство на център за архивиране и дигитализация на документи, база за производство на италианска паста и база за производство на ВиК тръби.

До момента в зоната в Българово е изградена основната довеждаща ЕЛ и ВиК инфраструктура. През 2021 г. са предвидени средства за довършване изграждането на КПС и тласкател за битовите отпадни води и пътната инфраструктура в зоната.

Инвестиционният интерес към тази територия се засили, след като Община Бургас служебно разработи План за улична регулация, с което улесни провеждането на процедурите по разрешаване на строителство. През 2020 г. бяха изготвени  проекти за инфраструктурата и през тази година са предвидени средства за улици, осветление, ВиК мрежи.

"Имаме готовност да започнем с изграждането на довеждаща инфраструктура и до други терени, където ще се строят нови предприятия. А за да привлечем финансиране, е създадена организация за подпомагане на инвеститорите при подаване на документи за сертифициране на проектите в Българската агенция за инвестиции. До момента сме подали 3 такива проекта, за които очакваме решение и имаме готовност, ако бъдат одобрени, веднага да започнем строителните дейности", каза Николов.

В местността "Мадика" са подадени документи за сертифициране на инвестиционен проект клас А - за изграждане на производство за опаковки за хранително-вкусовата промишленост. Инвестицията е в размер на 7 млн. лв., а в производството ще бъдат заети 72 души.  За този обект заявената за изграждане на обслужваща улица и водопровод е на стойност 1 176 000 лв. Ако проектът бъде одобрен, инфраструктурата ще обслужва изградените в зоната складова база за храни за домашни любимци, цех за изработване на ел. табла, складово-логистична база, сервизи за резервни части и склад за климатични инсталации и предстоящата частна инвестиция в складово-производствена база, за която е издадено строително разрешение.

"За сертифицирания инвестиционен проект клас А за изграждане на МБАЛ "Сърце и Мозък" - Бургас, съвместно с инвеститора подготвяме искане за финансиране за изграждане на обслужваща улица и водопровод и дъждовна канализация, на стойност  1 685 591.27 лв. с ДДС. Заявената инвестиция е за над 50 млн. лв., като до момента са инвестирани 15 млн. лв.", добави още той.

За сертифицирания инвестиционен проект клас А на фирма "Тивекс" ООД за разширяване на производствения капацитет и изграждане на високотехнологично производство на индустриални уплътнения и специализирани резервни части на частен терен в индустриална зона Север, съвместно с инвеститора подготвяме искане за финансиране за  рехабилитация на съществуваща улица в ПЗ "Север"  и изграждане на уличен водопровод на стойност 817 000 лв. Ако проектът бъде одобрен, тази инфраструктура ще обслужва и другата частна инвестиция, която вече се изпълнява в този участък - складово-логистична база на фирма "Рожен" ООД, където ще бъдат работят над 100 души.  

Ще продължат и мерките, които Общината изпълнява за подпомагане на бизнеса - привличане на инвестиции и работата по програмите, утвърдени от Комисията за подпомагане на малки и средни предприятия. Създаденото звено, което подпомага местните компании при попълване на заявления за получаване на подкрепа по обявените мерки и проекти, свързани с преодоляване на икономическите последици от пандемията Ковид-19, ще продължи да функционира. След изтичане на сроковете по тези програми, експертите ще съдействат на бизнеса при подготовка и подаване на проекти за еврофинасиране. Осигурени са средства за съвместни с бизнеса събития и инициативи  по инициативата Булеварт.

"През тази година ИТ и Аутсорсинг секторите се насочиха в режим на работа извън офисните пространства. Въпреки пандемията, успяхме да привлечем 2 големи компании от аутсорсинг сектора  (Региоком и АДАТА ПРО) и създадохме организация за изнесени летни офиси в гимназията по програмиране за 5  ИТ компании (Eпам системс, Крипто апс, Глобал ексчендж, Флаштрейд, Го старт ъпс). След отпадане на въведените ограничения имаме готовност да възобновим съвместните програми с фирми от тези сектори, насочени към привличане на специалисти, създаване на условия за дистанционна работа от Бургас, организация на академии и обучения, свързани с  осигуряване на кадри и увеличаване на броя на заетите в сектора", завърши бургаският кмет.




Още по темата: общо новини по темата: 34
07.09.2021 »
05.09.2021 »
02.09.2021 »
16.08.2021 »
26.07.2021 »
26.05.2021 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: