Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Искат експертиза от БАН за изграждането на Океанариума близо до резерват
Автор: Екип Burgas24.bg 15:23 / 26.11.2013Коментари (7)3432
©
Днес се проведе втората среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро на тема: "Основни постижения на първия LIFE+ проект за района на Бургас - "Живот за Бургаските езера". Лекторите от БДЗП представиха работата по опазване и възстановяване на ценни местообитания и особено успехите и научените уроци от две нови и много важни дейности - тази за удълбаването на влажните зони и за премахването на тръстиката в Пода и в Атанасовско езеро.

Дияна Костовска (ръководител на проект "Солта на живота", БФБ) представи моментното състояние на Атанасовско езеро като обърна специално внимание на почистването на обходния канал и изпускането на води от близките язовири, и сподели добри практики от съвместната работа с различните заинтересовани страни (Фестивал на солта с "Черноморски солници", Рожден ден на резервата, съвместно с РИОСВ Бургас, "оживяването" на автобусните спирки с постери за езерата и птиците, благодарение на "Пиеро 97"). Особен интерес предизвика темата за Океанариума, който ще бъде изграден на границата на езерото без ОВОС.

ЗАЩО НЕ СЕ ПРЕДСТАВИ ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ХОТЕЛ "ОКЕАНАРИУМ" НА ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАС?

Не случайно наричаме бъдещият комплекс в парк Езеро - хотел "Океанариум", а не парк "Океанариум". Площта на така наречения "океанариум" ще бъде едва 4130 м2 (разгърната площ), а на хотела двойно по-голяма 9000 м2. Още по-фрапиращо е, че мини-океанариумчето е планувано да заема площ по-малка и от тази на бъдещия паркинг на комплекса, който по план е два пъти колкото площта на паркинга на ул.Гурко.

За съжаление се оказва, че този огромен обект няма дори да има ОВОС, защото още миналата година през ноември РИОСВ Бургас преценя, че не е необходимо да се прави оценка за въздействието на околната среда, независимо че огромният имот е на границата с една от най-ценните Натура зони в района, в близост до действащи солници, зона А на Министерството на здравеопазването, един от най-натоварените плажове на града, част от градски парк, близо до резерват и т.н. Никой от тези фактори обаче не е достатъчен поне да се оцени въздействието на бъдещия обект, да се прецени кумулативния ефект и да се дадат по-детайлни препоръки към инвеститора. Подробности в Решение БС-88-ПР/12.11.2012, качено на страницата на РИОСВ - Бургас.

Още по-странен е фактът, че в Екологичните анализи, изготвени във връзка с откриване на процедура за общинска концесия през януари 2013 г. тази преценка на РИОСВ не е известна, напротив и там се очаква доклада по ОВОС на обекта.

Ние също не открихме нищо по този въпрос през януари, но може би не сме търсили където трябва.

Едва на 17.01.2013 гражданите на Бургас за първи път научават, че ще бъде открита процедура за изграждане на Океанариум в парк "Езеро" чрез концесия, като бъдещият инвеститор го проектира, изгради и поддържа. На 04.02.2013

АНКЕТА:
Подкрепяте ли изграждането на Океанариум в Бургас?

Да
Не

е открита процедурата, чийто краен срок е на 29.03.2013 в 17:00. Една единствена оферта е внесена на 29.03. в 16:37 часа и е класирана на първо място. Така за концесионер е определено Гражданско обединение "Мостовик-Бургас".

Каква е истината около аква парк и хотел "Океанариум" и какво от обещанията, представени на единственото обсъждане с обществеността на 31.08.2013 г. ще се случат наистина, след като целия процес се случва много бързо и доста прикрито. Кой има интерес да крие истината от гражданите на Бургас и да спестява дори доклад по ОВОС на инвеститора, след като е ясно, че това може и да не е най-добрия механизъм, но все пак единственият, който закона ни дава, за да могат да се чуят различни аргументи, да има възможност за обжалване и някакъв дебат. Но и за забавяне. А някой явно много бърза щом се чува, че в края на ноември строителството на обекта започва.

Повечето от членовете на Съвета изразиха учудване от факта, че няма да има ОВОС на обекта и се предложи да се поиска компетентното мнение на БАН чрез писмо до Председателя акад. Воденичаров и да се използва Регионалният център на БАН в Бургас.

В Съвета участваха представители на РИОСВ, Община Бургас, БАН, Летище Бургас, Областна администрация, НПО и др. След срещата част от членовете на съвета посетиха Природозащитен център "Пода", където им бяха демонстрирани резултатите от иновативните техники за управление на ЗМ "Пода".



Още по темата: общо новини по темата: 19
12.11.2018 »
09.03.2015 »
01.10.2014 »
27.10.2013 »
30.08.2013 »
30.08.2013 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.11.2013 г.
0
 
 
Океанариумът има проект. Публикуван е и няма проблем да се изгради. Никъде не се нарушава територията на атнасовско езеро. Проектът е сто пъти по-добър от алтернативата на комари- врабчета.
0
 
 
Не, че съм баба Ванга, но още щом излезе първоначалния проект предсказах, че този голям океанариум с малко хотелче ще се препроектира в перспектива на голям хотел с малко океанариумче, а по-нататък ще бутнем и океанарумчето да не пречи на разширяващия се хотелския комплекс. И така някои "ще развиват града" и най-вече финансите си, а пък ние тук туземците да пасем тревица и да си трайкаме. Един градски парк по-малко, голяма работа.
Aнонимен
на 26.11.2013 г.
+2
 
 
Ама и тъпаците!!! Защо не отидете да защитавате горите от изсичане!? Там няма инвестициии, няма нови работни места, няма нищо и вас ви няма! Сумати гори изсякоха и ги изнесоха зад граница а ви е блеете!
Aнонимен
на 26.11.2013 г.
0
 
 
Постоянно някой се опитва да проваля проекти , за да не се развива града !
0
 
 
Хотел :)))) 1 делфин))))) и 3 рибки))) и синя зона от пн до нед))))
0
 
 
Ама айде стига с тея БАН МАН еколози и глупости. Ние имаме ли право да живеем? Че той Бургас е построен между 3 зони населявани от многобройни животински видове. Това значи ли , че една тухличка не може да сложим в този град? За Нефтозавода еколозите нищо не казват . Не защитавам Океанариума , за мен е без значение дали е той или друг проект , просто ми писна града да не може да се развива заради някакви псевдо еколози.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: