Кметът Николов иска среща с "ЛУКойл" и "Кроношпан“ в РИОСВ заради мръсния въздух!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:21 / 12.03.2018
3824
Кметът на Бургас е поканил среща днес директора на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова, заради продължаващите сигнали и опасения на бургазлии за чистотата на въздуха в Бургас. Това става ясно от публикувано съобщение в официалната фейсбук страница на Димитър Николов.

"Въпреки, че замерванията на автоматизираните станции показват, че няма завишение на измерваните от тях показатели, притесненията и недоверието на хората са факт, както и неприятните миризми в определени дни.

Затова настоявах още в сряда, да бъде насрочена среща в екоинспекцията с представители на най-големите промишлени предприятия, на която да бъдат поканени и екоорганизации, инициативни комитети, граждани, медии, Комисията по екология и РЗИ Бургас.

Опасенията на хората безспорно означават, че те не получават адекватна и навременна информация от компетентните контролни органи – РИОСВ и РЗИ, както и от самите предприятия.

Въпреки, че Община Бургас няма правомощия да налага глоби, продължавам да настоявам МОСВ да задължи "ЛУКойл Нефтохим“ и "Кроношпан“ да закупят мониторингови станции, които да бъдат монтирани в различни точки на града и да извършват 24 часов мониторинг на въздуха, а резултатите да се излъчват онлайн. Все още очаквам и отговор от екоминистерството за ново технологично решение за рекултивация на старите еко щети на рафинерията, както и за преразглеждане на комплексното разрешително на "Кроношпан“ и предприятието да бъде задължено да извършва 24- часов мониторинг на емисиите във въздуха.

Заради недоверието на гражданите настоявам да се предизвикат контролни замервания от Изпълнителната агенция по околна среда и резултатите да бъдат оповестени и разяснени на гражданите.

Още днес съм задължил поддържащите фирми да започнат миене на основните бургаски улици, за да се намали риска от завишаване на замърсяването с фини прахови частици. Готов съм да предоставя мобилната станция на РИОСВ, за да извършват замервания в различни точки на града спрямо сигналите на гражданите.

Очаквам до утре РИОСВ да оповести часа на срещата, а РЗИ да излезе със становище дали неприятните миризми, които се усещат в града, носят риск за здравето на хората", пише кметът Николов.

Междувременно протестът срещу мръсния въздух, за който Burgas24.bg вече съобщи, бе изтеглен с няколко часа по-рано. Той ще се проведе на 17 март в събота пред сградата на Община Бургас.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).