Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът: В Бургас ще има полети от нови дестинации, трябва да сме готови за доста по-голям брой туристи
Автор: Екип Burgas24.bg 12:26 / 21.06.2016Коментари (1)2853
© Burgas24.bg
Интервю с кмета на Бургас Димитър Николов:

- Господин Николов, "Волво груп България" закупи парцел в Индустриален и логистичен парк - Бургас, за да строи собствен център за обслужване и сервиз на товарни автомобили. Първата копка ще е наесен. Колко голяма е инвестицията?

- Да, архитектурният проект е готов. Плановете на компанията са да започне строителство през есента. Радвам се, че инвеститор като "Волво" оцени потенциала на Бургас, и съм сигурен, че това е само първа стъпка към бъдещите инвестиции на компанията в града ни. Между другото марката на "Волво" отключи интереса и на други световни автомобилни производители, които вече отправят запитвания към общината. Първоначалната заявена инвестиция в сградния фонд е за над 1,600 млн. лв.

- Във вторник община Бургас и Вие като неин кмет ще бъдете домакин на форума "ДА! На българските региони - Бургас". Акцент в него ще е развитието на икономиката на Бургас и постигането на регионален икономически растеж и регионална заетост. Как индустриалните зони около Бургас създават условия за привличане на чуждестранни инвестиции?

- Днес бизнесът търси подкрепата на местната власт още в процеса на вземане на решения за инвестиции. В тази връзка в общината сме създали специално звено, което предоставя на потенциалните инвеститори информация за региона, наличната работна ръка, както и съдейства за осъществяване на контакти с държавни и образователни институции, местни бизнес организации и частни партньори. Освен това гарантираме ускорено придвижване на техническата документация, когато става въпрос за нови инвеститори или разширяване на бизнес плановете. Исканията на бизнеса са насочени основно към благоустрояване и подобряване на инфраструктурата, с които искания сме се съобразили при изготвяне на капиталовата програма на общината за тази година.

При обособяване на терени за индустриални зони на първо място сме се съобразявали с това, да бъдат ситуирани на стратегически локации - в непосредствена близост до транспортни трасета. Освен това бургаските индустриални зони предлагат възможности за закупуване на терени на преференциални цени, с изградена довеждаща инфраструктура. Индустриален и логистичен парк - Бургас е в непосредствена близост до Пристанище Бургас, Свободна Безмитна зона, и с директни връзки до международни пътни и железопътни мрежи. Новата ни индустриална зона в град Българово, в която първите инвеститори са вече факт, се намира на по-малко от километър от автомагистрала "Тракия".
Предвиждаме изграждането и на индустриална зона в село Равнец върху повече от 2400 дка, на мястото на бившето военно летище.

- Бургас има огромно предимство - пристанището. Каква е визията Ви за привличане на наши и чужди инвеститори?

- Да, така е, Бургас има международно пристанище и летище, а от няколко години морската гара посреща едни от най-големите круизни кораби в света. Този потенциал е припознат от инвеститорите в индустриалните зони в града.
Най-ценното на Бургас обаче са хората. Бургас е един от градовете с най-голям дял на млади хора. И в този смисъл правим всичко възможно да повишим нивото на образованието им. Въведохме безплатни обучения по английски език в детските градини. Сега разработваме програма и за ранно компютърно обучение. Съвместно с Министерството на образованието работим по въвеждане на дуално обучение в гимназиите, като по този начин ще отговорим на нуждите на бизнеса. Освен за развитие на икономическите зони полагаме усилия за развитие на аутсорсинг индустрията. Само за две години успяхме на получим признание от Българската аутсорсинг асоциация и спечелихме наградата за град с най-голям потенциал за развитие на тази индустрия. Това е, защото Бургас има силна математическа и езикови гимназии, университети с добра база и екип, научен и езиков потенциал на преобладаващото младо население и е единственият български град със собствена оптична кабелна мрежа. Благодарение на това, че бургаският бизнес припозна потенциала на сектора, Бургас вече предлага офис площи клас А и сме готови да покрием високите изисквания на аутсорсинга.

Усъвършенствахме и системата за административно обслужване в общината и вече осигурихме електронен достъп до немалко административни услуги, за да пестим време и средства на гражданите и инвеститорите. Работим активно, за да дадем възможност на компаниите да провеждат социалната си политика. Бургас предлага богата културна и спортна програма, добра инфраструктура и удобен и достъпен транспорт.

- Колко инвеститори са привлечени до момента в индустриалните зони около Бургас, какви работни места са разкрити?

- Индустриалните зони на Бургас ще се развиват тепърва. Това е процес, на който поставихме началото само преди няколко години. Доскоро изграждахме довеждащата инфраструктура на Индустриален и логистичен парк - Бургас, предстои това да се случи и на останалите две зони. За кратко време в Индустриален и логистичен парк - Бургас имоти закупиха 10 фирми. Първите инвеститори вече изграждат производствените си бази, а други са на етап проектиране. В края на месеца ще открием и първи етап от инвестицията на "Хидробетон" ООД, които вече са готови със своето производство на бетон и бетонови смеси. Втори етап от инвестиционното намерение е изграждане на офис сграда. След откриването на пътния възел, който осъществява връзка с автомагистрала "Тракия", нарасна и интересът към терените около новата индустриална зона в град Българово.

- Казахте, че вече има инвеститори в индустриалната зона в град Българово. Кои са те и на какъв етап е проектът?

- Поради високия интерес към зоната вече сме на етап изграждане на довеждащата инфраструктура, а четирите фирми, които закупиха терени, проектират производствените и складовите си бази. Нещата в Българово се случват изключително динамично и това ми дава увереност, че работим в правилната посока. Инвеститорите са италианска компания, която произвежда детайли за обувната промишленост, "Мегатрон" ЕАД, която ще строи търговско-сервизна база за земеделска, строителна, горска, индустриална, градинска и голф техника на водещи световни производители като John Deere, Bobcat, Kuhn, Bednar, "Интерагри България" АД, с основна дейност внос, дистрибуция, продажби и сервизна дейност на иновативна и високоефективна техника и технологии за земеделския отрасъл в България. Компанията е единствен официален вносител на световноизвестната марка NEW HOLLAND и предвижда да изгради в град Българово свой търговски и сервизен център. Доволен съм, че има закупен терен и от местен земеделски производител за складова база.

- Споменахте намеренията си за изграждане на индустриална зона в село Равнец. Докъде стигнаха преговорите ви с военното министерство за прехвърляне на собствеността?

- Да, вече има взето решение от Общинския съвет. Изпратили сме чрез областния управител искане до Министерството на регионалното развитие и Министерството на отбраната, с което искаме да ни бъдат предоставени терените на бившето военно летище. Очакваме отговорите, за да продължим административните процедури.

- Бургас е една от инвестиционните дестинации, към които инвеститори от Китай проявяват подчертан интерес. Какви проекти се подготвят и на какъв етап са преговорите?

- Бизнес делегациите, които идват в Бургас, се интересуват от потенциала на Пристанище Бургас, Свободна безмитна зона, новите индустриални зони в общината - Индустриален и логистичен парк - Бургас, икономическа зона Българово и бъдещата - в Равнец. Инвестиционният интерес на Китай към Бургас е сериозен и той вече дава реални резултати. Неотдавна беше подписано междудържавно споразумение, по силата на което се създава нов търговски маршрут. Блок влак ще пътува по линията Китай - Казахстан - Азeрбайджан - град Поти /Грузия/ - оттам стоките ще стигат с кораб до Бургас и отново чрез железопътен превоз ще се отправят към останалите европейски държави на Запад. Оператори на линията ще бъдат китайската държавна компания Zhengzhou International Hub Development and Construction Co (ZIH) и българската "Деспред" АД. В началото на маршрута стои град Джънджоу, административен център на провинция Хънан. Той е сред лидерите на китайското автомобило- и машиностроене. В Китай е подписан тристранен меморандум между Асоциацията за насърчаване на селскостопанското сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, "Пристанище - Бургас" ЕАД и Индустриален парк за електронна интернет търговия. Китайското правителство ще инвестира около 20 млн. евро в превръщането на бургаското пристанище в логистичен хъб, който да свързва азиатската страна с държавите от Централна и Източна Европа. Средствата ще бъдат вложени в изграждането и разкриването на "Логистичен център и 16+1 павилион". Проектът е в процес на изпълнение, вече е открит Български национален павилион във Всеобхватната трансгранична пилотна зона в град Ханджоу и е разработена платформата за търговия между двете страни. Предстои обособяване на изложбени площи от 200 кв. м в Бургас за мостри на китайските стоки и стоки на страните от Централна и Източна Европа. Партньор от китайска страна е компанията, която осигурява поддръжка на сайта на гиганта в електронната търговия на Китай- Али Експрес. Бургас е втората точка в Европа, след Хамбург, където ще има логистичен център за търговия с Китай. Изпълнението на проекта за разкриването на логистичен хъб в бургаското пристанище ще бъде улеснено и от бъдещия контейнерен влак.

- Наесен две гимназии в Бургас отварят паралелки за изучаване на китайски език - точно за да се подготвят в дългосрочен план кадри за изпълнение на бъдещо партньорство. Има ли интерес от стана на бургазлии децата им да учат китайски?

- В напреднала фаза са разговорите за разкриването на групи за изучаване на китайски език в няколко бургаски средни училища. Китайската държава е готова да осигури за своя сметка необходимите квалифицирани преподаватели. Справката, която направихме по училищата, показва, че най-голям е интересът в математическата гимназия "Никола Обрешков", където са изявили желание 213 ученици от VI до Х клас, СОУ "Кирил и Методий" - 140 ученици от I до XI клас, и от Търговската гимназия- 53 ученици от VIII и IX клас. В перспектива е обсъждана и възможността китайски студенти да се обучават в бургаските университети.

- По ваша инициатива бе създаден своеобразен "здравен хъб" - общ график на болниците, за да има 24 часа в денонощието специалисти на разположение на туристите. Доволни ли са туристите от медицинското обслужване, какви проблеми срещате?

- Пожелавам на всички гости да не им се налага да ползват здравно обслужване. И все пак: длъжни сме да бъдем готови за всякакви ситуации и да се опитаме да оптимизираме спешната помощ в целия регион. Бургаските болнични заведения направиха първата стъпка, като обединиха усилията си, за да се справят с предизвикателствата на туристически сезон. Така ще осигурят 24-часово обслужване и достъп на пациентите до медицинската апаратура и специалистите на всички болници.

- Какви са очакванията Ви за летния сезон?

- През 2015 година беше регистриран спад на посещенията на туристи както в община Бургас, така и в България като цяло. За предстоящия летен сезон прогнозите са много по-обещаващи, като очакванията са за ръст на посещенията от страна на пазари, които са отбелязали спад през 2015 година. При нас ще се "завръщат" туристи от Русия, Англия, Германия, Полша и други. Предварителните прогнози сочат, че ще има ръст на рускоговорещи туристи, т.е. можем да кажем, че те се завръщат отново към нашето Черноморско крайбрежие. Знаете, че сме една от предпочитаните дестинации също за англичани, румънци, германци и др. Данните от бургаското летище за полетите към началото на месец юни показват 20% ръст в сравнение с миналата година. Увеличен е и броят на пътниците. Освен това в Бургас ще има и полети от нови дестинации, което изисква да бъдем готови за доста по-голям брой туристи.

- Какъв е ръстът на туристите на остров Света Анастасия, след като атракцията стана чудо №1 на България? Кои културно-исторически обекти ще развивате тази година?

- Помежду си се шегуваме, че остров Света Анастасия е българският Алкатраз, тъй като историята им е сходна. Знаете, че Света Анастасия е единственият български остров, превърнат в туристическа атракция. Само за два сезона той се превърна в емблематично място за България. Доволен съм, че освен за туризъм, островът се превърна в любимо романтично място за сватби, предложения за брак, кръщенета и всякакви други лични поводи. 10 000 туристи са посетили острова само за месец. Вече имаме резервации и за първите дни на септември. И той вече няма нужда от реклама, тъй като запитванията са повече, отколкото е капацитетът му.

Насочили сме усилия към развитието на комплекс "Акве Калиде". Преди две седмици стартираха новите археологически разкопки в късноантичния и средновековен град Акве Калиде - Термополис. Те са на пространството източно от реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. След приключване на археологическите дейности артефактите ще бъдат експонирани в ново музейно пространство, което ще е част от туристическия комплекс "Акве Калиде".
Мястото е уникално, тъй като освен археология има и лечебна минерална вода. Плановете ни в близко бъдеще е да съчетаем археологията със СПА туризма.

Имаме и увеличен интерес от страна на туроператори към Пясъчния фестивал, който тази година ще бъде на тема "Кино и киногерои". Фигурите ще бъдат разположени на по-голям терен и ще се използват допълнително 550 тона пясък за изграждането им. Преди седмица открихме и една изключително интересна изложба "История на парите по българските земи" в "Морско казино". Тя показва всички парични единици, които са се използвали по българските земи, като акцентът е върху Черноморския регион. Голяма част от експонатите за първи път напускат музейните хранилища на Българската народна банка.

Източник: Стандарт









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То автобуси за Бургас няма той за самолети ми говори рџ?‚рџ?‚рџ?‚рџ?‚рџ?‚
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: